Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Ska vi beväpna Taiwan, ska det ske nu!

I dag Ukraina. Blir det Taiwan i morgon? Det finns en viktig skillnad: När kriget är ett faktum blir det ytterst svårt att skicka vapen till ö-staten Taiwan. Ska vi beväpna Taiwan måste vi göra det nu.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

På bilden: Taiwanesiska soldater över i Hualien i östra Taiwan. Det blir svårt för västmakterna att få in vapen till Taiwan mitt under brinnande krig.

Bild: Chiang Ying-ying

Annons

Vad händer om Kina angriper Taiwan? Centret för strategiska och internationells studier i Washington gjorde en serie av krigsspel.

En av de tydliga slutsatserna är Ukrainamodellen inte kommer att fungera för Taiwan.

Å ena sidan stöd till Ukraina. Å andra sidan försöker västmakterna att visa viss försiktighet för att undvika att konflikten eskalerar.

Medan kriget i Ukraina pågår sker en stegvis förstärkning av den ukrainska försvarsmakten med vapen, ammunition och utrustning. Det är ett politiskt kompromissande. Å ena sidan stöd till Ukraina. Å andra sidan försöker västmakterna att visa viss försiktighet för att undvika att konflikten eskalerar.

Annons

Det var efter en viss tvekan som Sverige skickade pansarskott till Taiwan. Det fanns en tveksamhet i Nato och EU att skicka artilleri, men sedan fick Ukraina artilleri. Det fanns en tveksamhet att skicka stridsvagnar. Men nu är stridsvagnar på gång. Sannolikt sker det också en del leveranser som det inte talas högt om.

Annons

Ukraina har en landgräns till flera länder som är med i EU och Nato. Det finns alltså stora möjligheter att transportera vapen och annan utrustning in i landet, även under brinnande krig.

Taiwan är en ö. Å ena sidan försvårar det för en angripare. Å andra sidan försvårar det också för Taiwans vänner. Taiwan måste beväpnas i god tid före ett krig.

Vid ett sådant scenario kommer Kina att misslyckas att erövra Taiwan, anser Institutet för strategiska och internationella studier.

Vid några tillfällen har USA:s president Biden antytt att USA kommer att rycka in till Taiwans försvar om Kina skulle gå till angrepp. Vid ett sådant scenario kommer Kina att misslyckas att erövra Taiwan, anser Institutet för strategiska och internationella studier.

Men det kommer att ske till priset av förluster. Till exempel kommer två amerikanska hangarfartyg att ligga på havets botten, när kriget väl har tagit slut. 3 200 amerikanska soldater och 3 500 taiwanesiska soldater kommer att dödas. Ungefär 10 000 kinesiska soldater kommer att dödas.

Dan Grazier vid institutet för strategiska studier säger att en regelrätt kinesisk invasion av Taiwan är "extremt osannolik". En sådan operation skulle innebära att Kina tappar en stor del av den handel som Kinas ekonomi är beroende av. Det finns också en politisk skillnad mellan Kina och Ryssland – de kinesiska ledarna trycker hårdare på behovet av politisk stabilitet. Kina må vara en hård diktatur, men den egna befolkningens välstånd betyder något för Kinas kommunistiska parti och dess maktinnehav.

Annons

Annons

... drog slutsatsen att Putin inte skulle göra något så galet som att invadera Ukraina.

Det fanns i och för sig bedömare där ute som såg den ryska uppladdningen kring Ukraina, men som ändå drog slutsatsen att Putin inte skulle göra något så galet som att invadera Ukraina. De fick fel. Beslutsprocesserna i en diktatur är svårare att överblicka.

Så någonstans måste vi ändå räkna med att Kina skulle kunna göra något så galet som att invadera Taiwan. Mellan demokrati och diktatur ska vi inte vara neutrala. Alltså bör även Sverige delta i beväpningen av Taiwan. Ju bättre rustat Taiwan är, desto större chans att Kinas kommunistiska parti drar slutsatsen: En invasion av Taiwan skulle kosta mer än det smakar. Den armé som nu tränas för att erövra Taiwan är en partiarmé, den lyder direkt under Kinas kommunistiska parti.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan