Platsen är bruksorten Hällefors. Tillsammans med lärare och studenter på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan åkte jag dryga milen norrut till centralorten. Där på andra sidan Svartälven breder Ovako Steels anläggning ut sig, ett bruk med sina rötter ända ner till 1600-talet.
Ovako Steel var första stoppet på en resa för att skapa tematiserade snapsar åt olika stålverk i Sverige. Ståltillverkaren har sedan länge haft en egenblandad snaps som de serverar till representationen på brukshotellet Sörgården – och namnet Ankaret är inte valt av slumpen.
Trots att Hällefors ligger inne i djupaste Bergslagen, långt från hav och stora sjöar, så är just denna sjöterm, ankare, ett högst relevant begrepp. ”Ankaret” kopplar till brukets tillverkning av ankarkätting. Receptet är så klart hemligt.
Annons
Ovako-koncernen har flera stålverk och det blev dags för de andra att få egna snapsar som kopplar till deras verksamhet och lokalisering. Jag åkte därför på studiebesök till både Boxholm i Östergötland och Smedjebacken i södra Dalarna för att få information och inspiration till hur vi kunde smaksätta deras varianter på ankarsnapsen.
Annons
På plats talade vi om hur stålvalsen används för att förena och omvandla, om valsens kraft och stringens och hur detta skapar ett möte mellan ovillkorlig precision och balans. Kummin är en självklarhet när vi pratade om smak i Boxholm med sin välkända kryddost. Dessutom är kummin en populär smaksättare av snaps.
Kummin är en självklarhet när vi pratade om smak i Boxholm med sin välkända kryddost.
I den gamla smedjan i Boxholm finns dessutom en rökighet som vi blandar med renheten i dagens stål.
Vi fortsatte processen med att vända och vrida på alla värden som smälter samman i värmen från stålverket och styrkan i stålet. Den styrkan speglar vi i alkoholen. Sedan la vi till toner från kummin och adderade rökigheten från torv och aska.
Som final bollade vi olika namn på snapsen. Våra fria associationer landade till slut förslag som att ”vi drar en vals”. Eller uppmaningen ”låtom oss smedja”. Jag tror idag att snapsen går under namnet Brukssnapsen. Recepten i sin helhet kommer såklart att bevaras och gå i arv genom generationer, även det är en del av tjusningen.
Förra året var det dags för ett nytt uppdrag – att smaksätta en destination. Egentligen fanns en större fråga i bakgrunden: Hur kan vi skapa attraktivitet och arbetstillfällen inom hotell-och restaurangnäringen? Restaurang- och hotellhögskolan startade ett samarbete med en hotellkedja och dryckes-entreprenör för att gå ett steg längre med att sätta smak på deras olika koncept.
Annons
Grythyttestudenter gjorde en studieresa och träffade olika affärsverksamheter inom turistnäringen och ställde frågan: Vad smakar en affärsmodell? Om vi omformulerar det handlar det om vad företaget erbjuder och hur det kopplar till olika smaker. Detta kan användas för att locka gäster.
Annons
Förra året var det dags för ett nytt uppdrag – att smaksätta en destination.
Affärsmodellen var basen när vi gick vidare i arbetet med hotellkedjan och undersökte vad ett ”konsthotell” smakar. Studenterna lärde känna platsen och tog del av historier om platsen, grundaren, visionen och inredningen.
På hotellet finns mycket konst av Anders Zorn. Grundaren av företaget är särskilt förtjust i Zorn och konstnärens uppväxt och matvanor fick ligga till grund för smaksättningen. Just detta konsthotell tar därför smak av Zorns generositet. Zorn, som kom från ett fattigt hem, tog extra väl hand om sitt tjänstefolk. Det knyter an till hotellkoncernen, som värnar om alla sina anställda.
I Zorns hem fanns en låda i köksbordet där matrester skrapades ned. Dessa skulle ätas upp innan det lagades ny mat. Detta blev en stor inspiration för nya menyer och hanteringen av matsvinn på alla koncernens hotellrestauranger. Vem vet - kanske kommer vi i framtiden se kökslådan på menyn.
Fakta
Så smaksätter du din egen profil
Tänk så här när du smaksätter din egen snaps:
►Vilken plats är du på och vad har den för egenskaper?
►Vad har du själv för egenskaper och värderingar?
►Om du bor omgiven av skog kan du tänka in skog och trä, som smakar av ekfatslagring.
►Har du nära till gruvbygd med nedlagda hyttor kan du associera till rök, eld och hetta. Som i sin tur kan summera till chili.
►Om du är eftertänksam och uthållig passar kryddor som ger lång eftersmak.
Så här kan du gå till väga:
Blanda neutral vodka med lite singel malt whisky lagrad på sherryfat, ekfatslagrad Cognac för mer längd i eftersmaken. Och lägg i lite chili till lagom hettan. Vips så har du skapat en egen ”Hytting”! Tänk på att färska frukter i din blandning påverkar hållbarheten.
Annons
Annons
Vi tog fram nya erbjudanden och menyer som företaget kan implementera för att tydliggöra sina olika hotellprofiler. Detta kan i sin tur användas i marknadsföring och framtida utvecklingsarbete – för att skapa intresse och locka fler till branschen.
Tack vare samarbeten som dessa utvecklar vi inte bara utbildningarna och forskningen på Restaurang- och hotellhögskolan utan vi ger restaurangbranschen nya verktyg för hur de kan vinstoptimera med hjälp av smak.
Ska du inte prova på att smaksätta din vardag? Kanske är det dags för dig att redan nu fundera på hur just din snaps ska smaka till stundande påsk eller midsommar. I hemlighet håller jag själv på att ta fram en egen snaps för Örebro universitet. Alkoholfri. Men berätta inte det för någon än...
Fakta
Henrik Scander
Ålder: Född 1976
Familj: Sambo Tina
Bor: Grythyttan
Forskningsområde: Sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
Kuriosa: Har under sin fyrtioårsinsikt (läs kris) funnit en eventuell alternativ karriärväg som fulltidssatsande triatlet.