Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Peter Edholm
Därför är det så lätt att gå upp i vikt igen

Med en skärpt kost och regelbunden träning har äntligen ”trivselkilona” försvunnit. Du ser i spegeln att kroppen är mer vältränad än på länge. Känslan av välbefinnande gör att du nu kan kosta på dig att vara lite mindre strikt.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Ett halvår senare står du där och konstaterar att vågen obönhörligen visar att de där trivselkilona är tillbaka. Hur är det möjligt?! Du har i och för sig inte varit riktigt lika strikt som innan, men du har hållit i både träning och kost på ett bra sätt.

Varför är det så svårt att behålla en viktminskning? I TV-programmet ”Biggest Loser” tävlar kraftigt överviktiga män och kvinnor om vem som kan gå ned mest i vikt genom kost och motion. För några år sedan följde en forskargrupp deltagarna i den amerikanska upplagan genom hela tävlingen och resultaten visade att den genomsnittlige deltagaren tappade nästan halva sin kroppsvikt under programmet.

Men efter sex år hade alla utom en gått upp nästan all vikt de tappat. En tredjedel vägde till och med mer (!) än innan tävlingen.

Annons

Vad är då orsaken till detta? Ett svar är en ändrad ämnesomsättning. Forskarna visade att deltagarnas energiförbrukning i vila hade sjunkit i takt med att kilona rasade, från cirka 2500 till 2000 kcal per dag.

Annons

Men efter sex år hade alla utom en gått upp nästan all vikt de tappat.

Detta är inte så förvånande. Vi vet att en storväxt individ behöver mer energi än en liten – bara för att finnas till. Det som ändå förvånade forskarna var att ämnesomsättningen var mindre än vad som kunde förväntas utifrån den nya vikten och att den trots sex års uppföljning inte tycktes återhämta sig.

Vad innebär då detta? Jo, att deltagarna måste äta mindre och mindre med mat för att behålla den vikt som de uppnått. Det är precis som om kroppen kämpar emot och sänker sin energiomsättning i ett försök att komma tillbaka till ursprungsvikten.

Som om inte det var nog har forskning visat att nivåerna av hormonet leptin, som styr aptit och hunger, sjunker vid kraftig viktminskning. Kroppen sänker alltså både energiomsättningen och ökar hungersignalerna vilket gör det oerhört svårt att behålla vikten efter en kraftig viktminskning. Vad som är än värre är att vi inte vet hur länge man måste hålla den nya vikten innan kroppen ställer om ”termostaten” och accepterar detta som det nya normala.

Varför regerar då kroppen på detta sätt? Dagens människa har i stort samma biokemiska uppbyggnad som på stenåldern. Fettdepåerna var då en viktig livförsäkring för tider av matbrist och svält. Om vi minskar kraftigt i vikt signalerar detta svält till hjärnan – som automatiskt ställer in sig på att hushålla med energireserverna. Samtidigt stimuleras hungerkänslorna. Viktminskning blir en kamp mot kroppens överlevnadsmekanism. Detta i kombination med att vi ständigt har tillgång till mat och en frestande reklam gör att vi arbetar mot dåliga odds.

Annons

Annons

Finns det inget ljus i tunnel då? Jo, för det första minskar inte energiförbrukning i vila så kraftigt vid en mer normal viktnedgång. I Biggest Loser-studien fanns heller ingen direkt koppling mellan hur mycket energiförbrukningen i vila minskat och hur mycket deltagarna sedan gick upp i vikt.

Fakta

Peters tre bästa tips för att lyckas med viktminskningen:

1. Motivation
Tänk över varför vill du gå ned i vikt och vad kan du tänka dig göra/avstå ifrån för att nå ditt mål. Sätt upp delmål och var generös med dig själv när du uppnått dem!
2. Mat
Gör det till en vana att välja nyttiga alternativ: ta ett grövre bröd i stället för frukostfrallan, ta fil med lite sylt i stället för en sötad yoghurt. Soppor är mättande, relativt kalorisnåla, enkelt att tillaga och billiga.
Ät regelbundet, minst 3 gånger om dagen. Handla aldrig hungrig. Köp inte hem godis och sötsaker att ha liggande.
3. Fysisk aktivitet
Öka din dagliga fysiska aktivitet. En promenad är en bra aktivitet, eftersom den förbränner ganska mycket energi, har låg skaderisk och inte kräver ombyte. Transportpromenader är dessutom ofta tidsbesparande - gå till jobbet, på lunchen och ta trappor i stället för hiss. Komplettera promenaderna med styrketräning en till två gånger i veckan för att bygga och behålla muskelmassa och styrka. Kör igenom hela kroppen och lyft tills du är trött i muskeln.

Nya analyser har i stället visat att förändringarna i viloförbrukning snarare tycks vara kopplade till deltagarnas kraftiga ökning av daglig fysisk aktivitet jämfört med den de haft innan programmet. De som var mest fysisk aktiva var också de som fått störst minskning i viloförbrukning. Detta indikerar att kroppen vid kraftigt ökad aktivitetsgrad försöker spara på den energi som finns tillgänglig och därför vrider ner viloförbrukningen.

Annons

Annons

Oavsett så var deltagarna som lyckades bäst med att behålla sin nya vikt ändå de som var mest fysiskt aktiva. Så hög fysisk aktivitetsgrad tycks bidrar till att motverka framtida viktuppgång, trots att viloförbrukningen minskar.

De som var mest fysisk aktiva var också de som fått störst minskning i viloförbrukning.

Andra positiva nyheter är att ett antal nya läkemedel visat goda resultat mot fetma och att en del av dessa redan har godkänts för den europeiska marknaden.

För en hållbar viktnedgång krävs en långsiktig plan och uthållighet. Man kan likna en viktnedgång med bergsklättring. När du efter mycket möda och slit står på toppen av berget och njuter av utsikten så är det lätt att slappna av. Men toppen är bara halva resan. Nu börjar nedstigningen. Det är den farliga delen och risken för misslyckande är som störst. På samma sätt är viktminskningen bara halva resan, nu väntar den svåra nedstigningen där kroppen och kostvanor ska anpassas till den nya vikten. Och det är här det är lätt att halka till, att bli frestad av onyttigheterna i affären och plötsligt visar inte spegelbilden längredet vi önskar.

Fakta

Peter Edholm

► Ålder: 45 år.
► Familj: Fru och två pojkar.
► Bor: Ormesta, Örebro.
► Forskningsområde: Träning – hälsa, prestation och nutrition.
► Kuriosa: 1999 blev Peter svensk mästare – i spark!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan