Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Ny svensk representant i Taiwan – Sverige kan göra mer!

Anders Wollter blir Sveriges nya representant i Taiwan. Det borde leda till en förstärkning av relationerna. Men jämfört med flera andra länder är det svenska intresset för Taiwan ändå påtagligt blygsamt, ja nästan störande blygsamt.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Med en teckisk och taiwanesisk flagga på skrivbordet pratade president Tsai Ing-wen med Tjeckiens blivande president Petr Pavel.

Bild: TT-AP

Annons

Det är nu sagt att Anders Wollter ska finnas på plats i Taiwan. Den tidigare representanten satt större delen av sin tid i Stockholm. Och frilansjournalisten Jojje Olsson har skrivit om hur den förre svenska representanten i stort sett var okontaktbar, för både svenska medborgare och svenska företag i Taiwan.

Annons

Annons

Det kan alltså bara bli bättre.

Jämför till exempel med Tjeckien, ett annat litet europeiskt land som också är med i EU.

Men det svenska intresset för Taiwan är ändå störande blygsamt. Jämför till exempel med Tjeckien, ett annat litet europeiskt land som också är med i EU.

För någon vecka sedan ägde ett telefonsamtal rum mellan Tjeckiens blivande president Petr Pavel och Taiwans president Tsai Ing.-wen. Petr Pavel vann en övertygande seger med över 58 procent av rösterna. Han beskrivs som EU-vänlig, Nato-vänlig och liberal.

Donald Trump gjorde något liknande år 2016. Innan han tillträdde som president pratade han över telefon med Tsai Ing-wen. Men Donald Trump har hela tiden framstått som en politisk kuf. Han har till exempel aldrig uttryckt någon kritik mot president Putin.

Nu är det också klart att talmannen i det tjeckiska underhuset, Markéta Pekarová Adamová, ska tala i Taiwans lagstiftande församling under ett besök i mars.

Så det är välkommet att Sverige får en ny representant i Taiwan, som förhoppningsvis visar ett personligt engagemang för att utveckla relationerna mellan våra länder. Men både Sverige som land och de svenska partierna skulle kunna göra mer för att skapa nya kontaktytor mellan Sverige och Taiwan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan