För kan vi äta så mycket fisk och skaldjur som rekommenderas när våra hav är utfiskade? Runt 90 procent av våra vanliga matfiskar – torsk, hälleflundra, ål, lax, tonfisk och kolja - överfiskas. För torsken i Östersjön är läget kritiskt. Nu är fisket nästan helt stoppat men torsken har svårt att återhämta sig eftersom havets ekosystem är stört av mänsklig påverkan.
Syrefria bottnar, parasiter och för lite föda, som sill och skarpsill, gör att torsken inte mår bra. De flesta räkbestånd har gult eller rött ljus i WWF:s guide för fisk och skaldjur. Nordhavsräkan finns på artdatabankens rödlista över hotade arter. Men - det finns tecken på att den håller på att öka igen, tack vare minskat fiske och fredade områden.
Annons
Att vi fiskar för mycket gör att fiskbestånden minskar, men också hur vi fiskar. Trålare går fram som väghyvlar, skadar bottnarna och dammsuger havet på fisk. Båtarna tar, förutom fisk och skaldjur som de vill ha, också upp så kallad bifångst. Det är fisk som är för liten, av fel art eller som man inte får ta upp för att fiskekvoten är fylld. Sådan fisk slängs tillbaka i havet. Det låter bra, men fiskarna är så skadade att de dör eller snabbt uppätna av smarta måsar som flockas runt båtarna.
Annons
Att vi fiskar för mycket gör att fiskbestånden minskar, men också hur vi fiskar.
Korallrev, där fiskar kan föröka sig och få skydd, dör på grund av klimatförändringar, försurning och annan miljöförstöring. Havets barnkammare – mangroveskogen längs tropiska och subtropiska kuster huggs ner snabbare än skogarna på land för att ge plats åt jätteräkodlingar. Därför blir det inte några räkor på min sushi.
Det är svårt att välja fisk och skaldjur på restauranger tycker jag. Ofta finns ingen information om någon miljömärkning. Då misstänker jag att den är ohållbart fiskad och då smakar den fina fisken inte så gott. I affären är det lättare, där finns fisk och skaldjur som är MSC-märkt, från livskraftiga vilda bestånd, eller ASC-märkt som ska garantera att den är hållbart odlad. För färskt direkt från fiskdisken tar jag hjälp av WWF:s enkla guide som jag har som app i min telefon.
Fisk är en viktig näringskälla för många människor, speciellt i världens låginkomstländer och FN:s mat och jordbruksorganisation (FAO) slår fast att odlad fisk är central för framtidens livsmedelsförsörjning. Med utfiskade hav och ökande befolkning är det den odlade fisken som behöver öka. Men om fiskarna fodras med foderfisk som ytterligare tömmer haven eller föds upp med soja, är det att gå ur askan i elden.
Annons
Med utfiskade hav och ökande befolkning är det den odlade fisken som behöver öka.
Den odlade lax som dominerar våra fiskdiskar är exempel på det. Laxar äter småfisk, och proteinrik soja som knappast är bättre – sojaodlingar är dåliga för både biologisk mångfald och klimat. Fiskodlingar orsakar också övergödning och sprider sjukdomar till vilda laxar.
Annons
Odling av fisk som är växtätare är ett bra alternativ. Vad sägs om karp eller tilapia till middag? Bra matfiskar, men som vi inte är så vana vid att äta. Ett annat alternativ är att använda matsvinn som foder. Eller larver som kan produceras av matsvinn. Det gillar rovfiskarna – våra traditionella matfiskar. Innovativt är också odling på land, där man kan fånga in den näring som fiskarnas avföring ger.
Fakta
Nytt globalt skydd för haven
►Det finns ljusglimtar. I början av mars enades världens länder om ett avtal som skyddar världens djuphav. Den del av haven som inget enskilt land kan göra anspråk på, men som så många länder vill exploatera – fiska från, bryta mineraler i eller färdas över med nedsmutsande fartyg.
►Djuphaven omfattar nästan hälften av jordens yta och, på grund av att de är så djupa, hela 95 procent av biosfären, det vill säga den del av jorden som hyser liv. I djuphaven når inget solljus ner och ändå har de en enorm och fantastisk biologisk mångfald som ännu till stor del är outforskad. Det nya avtalet gör att den mångfalden kan skyddas.
I så kallad akvaponi, använder man det näringsrika vattnet från fiskarna för att producera grönsaker. Sådana odlingar finns redan på flera platser i Sverige. Fler är på gång – till exempel en 40 fotbollsplaner stor tomat- och räkodling vämd av överskottsvärme från pappersindustrin i Frövi.
Odlad fisk på land med foder som annars skulle bli matsvinn kan man äta med gott samvete, tänker jag. Men sedan läser jag i en ny avhandling från SLU att fiskar kan känna smärta och uppleva stress och lidande. Hur är det för en lax – genetisk präglad att vandra fritt i våra sjöar, hav och älvar - att tvingas leva tätt med andra fiskar i en bassäng eller kasse? Det finns mycket att göra när det gäller fiskvälfärd och mer forskning behövs.
Annons
Annons
Odlad fisk på land med foder som annars skulle bli matsvinn kan man äta med gott samvete, tänker jag.
Musslor däremot kan vi odla och äta med gott samvete. Jag tror inte att det spelar dem någon roll om de klamrar sig fast på ett snöre i en odling eller på en klippa eller sten i det vilda havet. De smutsar inte heller ner om vi odlar dem, utan tvärt om renas havet från näringsämnen när de silar vattnet för att äta. Musslor är proteinrika och innehåller viktiga vitaminer och mineraler som, vitamin B12, jod och selen. Och så har vi algerna, en näringskälla rik på omega 3.
För min del väljer jag än så länge vegansk sushi – med tofu, dessvärre också en sojaprodukt men det blir mindre mängd utan omvägen via fiskfoder, och så med avokado och tångkaviar – oväntat god.
Fakta
Johanna Björklund
► Ålder: 60.
► Familj: Två barn och kärbo.
► Bor: Östansjö, Hallsbergs kommun.
► Forskningsområde: Mat, miljö och hållbarhet.
► Kuriosa: Johanna började sin yrkeskarriär som betongarbetare, eftersom hon enligt egen utsago är – eller möjligen var – stark som en oxe.