Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Robert Brummer
Så kan klassisk musik få din mage att må bra

Av alla konstformer är det musik som berör mig mest – jag undrar vad det är i viss musik som gör att jag blir totalt hänförd. Därför blev jag extra glad när jag blev tillfrågad, i min roll som forskare, att hålla ett föredrag om relationen mellan tarmflora, musik och hälsa – på självaste Concertgebouw, det berömda konserthuset i Amsterdam. Jag vill passa på att dela mina tankar med er också.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Svenska kammarorkestern i Örebro konserthus.

Bild: Daniel Wilcox / Örebro konserthus

Annons

Först kan vi dela upp frågan. Hur ser relationen ut mellan tarmflora och hälsa? Och vad är relationen mellan musik och hälsa? Den första frågan gäller mitt expertisområde och jag har skrivit en hel del om detta i mina tidigare krönikor.

Sammanfattningsvis kan man säga att människans tarmflora – en bättre beteckning är tarmens mikrobiota – inte enbart är viktig för tarmens hälsa utan påverkar hela kroppens välmående. På grund av bakteriernas direkta och indirekta påverkan på immunsystemet, inflammation, ämnesomsättning och mycket mera, kan en gynnsam tarmflora ge bättre förutsättningar för att uppnå eller behålla optimal hälsa.

Hur är det då med relationen mellan musik och hälsa? Det finns en hel del forskning om detta men jag tänkte först ta ett steg tillbaka: vad är sambandet mellan ljud och hälsa?

Annons

Annons

Sammanfattningsvis kan man säga att människans tarmflora – en bättre beteckning är tarmens mikrobiota – inte enbart är viktig för tarmens hälsa utan påverkar hela kroppens välmående.

Det finns mycket belägg för att buller kan påverka hälsan negativt. Buller utsätter kroppen för långvarig stress genom att aktivera stress-relaterade processer i kroppen. Detta kan i sin tur leda till nedsatt immunfunktion och även inflammation.

Musik, som positivt ljud, kan dämpa den negativa påverkan av buller. Jag förstår alla som går omkring med hörlurar i stan – men att isolera sig från fågelkvitter och annat ljud naturen producerar har jag fortfarande svårt för. Naturens ljud har en positiv effekt på välmående, precis som musikens rytm påverkar kroppens funktion och välmående. Givetvis finns en hel del individuell variation i detta.

I min genomgång av den vetenskapliga litteraturen stötte jag på ett antal rapporter om djurexperiment. Möss fick ”gå på en rockkonsert”. Forskarna kunde sedan konstatera att mössens tarmflora förändrades under flera dygn framöver, men vilka konsekvenser det fick var otydligt.

Musik, som positivt ljud, kan dämpa den negativa påverkan av buller.

I ett annat intressant experiment fick möss lyssna på antingen opera (La Traviata), klassisk musik (Mozart), New Age musik (Enya), eller olika toner i perioder under sju dagar efter att de genomgått en hjärttransplantation. Tonerna var ”placebo för musik”. Det var olika toner men ingen melodi.

Annons

Resultaten visar att opera och klassisk musik signifikant förlängde överlevnaden av det nya hjärtat, jämfört med ”placebo-musik”. Dessutom hade opera och klassisk musik en positiv effekt på immunförsvaret. Vore det inte värt att testa mer hos människor?

Annons

För att ta ytterligare ett steg när vi nu försöker att hitta en synergi mellan tarmflora och musik på hälsa - då tänker jag direkt på mitt forskningsfält: samspelet mellan tarm och hjärna och dess effekter på kroppens välmående.

Jag berättade i en av mina tidigare krönikor om hur tarmbakterier skulle kunna påverka immunförsvaret och hjärnans välmående och dämpa negativa effekter av stress. Det går bra ihop med de effekter av musik som jag beskrev.

Kanske kommer burken med probiotiska bakterier ha en musiklänk i framtiden? På det viset kan vi kombinera de positiva effekterna av probiotika och musik för att minska negativa effekter av stress på vårt välmående.

Tarmbakterier skulle kunna påverka immunförsvaret och hjärnans välmående och dämpa negativa effekter av stress.

Likheten mellan tarmbakteriens ekosystem och ”ekosystemet” inom en orkester är också spännande. Ett ekosystem kännetecknas av det komplexa samspelet mellan individuella medlemmar i systemet. Samspelet bestämmer hur väl systemet fungerar snarare än individuella medlemmars prestation.

På det viset kan man förklara hur tarmflora oftast återfinner sin ursprungliga sammansättning och funktion efter en enkel antibiotikakur precis som en orkester kan behålla sitt specifika ”sound” efter att några medlemmar har bytts ut. Vi vet också att en stjärnspelare inte passar i vilket lag som helst eftersom spelaren måste passa i ekosystemet, precis som inte varje väl undersökt probiotiska bakteriestam funkar hos alla människor.

Annons

Nyckeln är att den nya medlemmen i ekosystemet måste påverka funktionen av hela ekosystemet för att kunna komma till nytta. På så vis kan vi också förklara att en daglig dos av probiotiska bakterier i ett numerärt underläge jämfört med det totala antalet tarmbakterier, ändå kan påverka hälsan positivt, precis som en instrumentalist eller dirigent kan lyfta en hel orkester.

Annons

Det finns mycket att fundera över, men innan du filosoferar vidare kring tarmflora, musik och hälsa - glöm inte att boka en biljett till en klassisk konsert!

Fakta

Robert Brummer

Ålder: 64 år.
Familj: Fru, två barn och fem barnbarn.
Bor: Åmmeberg i södra Örebro län.
Forskningsområde: Hälsa – så påverkar mat vår mag- och mentalhälsa. Brummer berättar vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer. Vad ska man tro på vad gäller alla hälsotips? Finns det nåt fast att hålla sig till? Vad händer om vi alla ”tvingas” sluta med kött på grund av klimatet?
Kuriosa: Robert har sprungit maraton på en tid under tre timmar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan