Storbritanniens förra premiärminister Liz Truss landar i Taiwan på tisdagen. Detta är bra diplomati! Men varför åker ingen svensk före detta statsminister till Taiwan? Hallå, Carl Bildt! Eller varför inte Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt?

På tisdagen reser Liz Truss till Taiwan. En viktig markering.
Bild: Eugene Hoshiko

Belgiens förre premiärminister, Guy Verhofstadt föreslår att Nato ska bli en global försvarare av demokratier.
Bild: FRANCOIS WALSCHAERTS
Liz Truss har tidigare uttalat att Storbritannien måste se till att demokratier som Taiwan kan försvara sig. Hon har sagt att väst måste lära sig av misslyckandet med att avskräcka Ryssland från starta krig mot Ukraina.
Annons
Annons
Formellt är det ett privat besök. Men medier i både Taiwan och andra länder kommer att följa hennes förehavanden.
Ulf Lundell myntade det bevingade uttrycket att "även en inställd spelning är en spelning". Och lite så är det här också: Även en före detta premiärminister är en premiärminister.
Inget hindrar henne från att berätta om sin resa och sina samtal för Storbritanniens nuvarande premiärminister Rishi Sunak
Liz Truss kan diskutera viktiga frågor i Taiwan, även om hon formellt inte har någon maktställning. Hon har fortfarande ett brett kontaktnät. Inget hindrar henne från att berätta om sin resa och sina samtal för Storbritanniens nuvarande premiärminister Rishi Sunak.
Kina kan tjoa och skriva nedsättande saker i sina officiella medier. Men mycket mer än så blir det inte. Smart diplomati, således.
Varken Storbritannien eller Sverige erkänner Taiwan. Ett Kina-politiken formades medan Taiwan var en högerdiktatur och Kina var en kommunistisk diktatur. Men så demokratiserades Taiwan, med början i slutet av 80-talet och omvandlades till en av Asiens mest intressanta demokratier. En regering med folklig förankring, alltså.
Det är fler före detta ministrar som besökt Taiwan. Till exempel USA:s före detta utrikesminister Mike Pompeo och Australiens före detta premiärminister, Tony Abbot.
Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt förtjänar också att nämnas i detta sammanhang. Han har, så vitt jag vet, inte besökt Taiwan. Men han har profilerat sig som en försvarare av den taiwanesiska demokratin. Han har föreslagit att Nato ska omvandlas till en global försvarare av hotade demokratier.
Annons
Annons
Men vi har fortfarande inte sett något ministerbesök i Taiwan.
En och annan kanske hoppades att den svenska regeringen skulle vara lite mer profilerad i Taiwan-frågan, eftersom Taiwan nämndes i regeringsförklaringen. Men vi har fortfarande inte sett något ministerbesök i Taiwan. Ministern för forskning och högre utbildning, Mats Persson, skulle kunna åka dit – och hänvisa till Taiwans ledande ställning som forskningsnation. Tysklands liberala utbildningsminister Bettina Stark-Watzinger besökte Taiwan i mars.
I Sverige har vi ju dessutom en hel hög med före detta ministrar som skulle kunna göra ett "privat" besök i Taiwan, för att markera vikten att vi har goda relationer. Varför gör de inte det? Även en före detta statsminister är ju en statsminister.