Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Om Taiwan invaderas kan din ekonomi kollapsa

Kriget i Ukraina har lett till en del besvär för människor. Priserna har stigit. Elpriserna har tidvis varit plågsamt höga. Men det är ändå ingenting, jämfört med den kris vi får om Kina skulle välja att invadera Taiwan. Då ligger en jämförelse med 1929 års börskrasch nära till hands.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Om vi inte får halvledare från Taiwan kommer Volvo Trucks inte att kunna sälja några lastbilar. Sverige exporterar fordon för över 200 miljarder kronor per år.

Bild: TT

Annons

Den 24 oktober 1929 föll börsen i New York som en sten. Det var början på en djup ekonomisk kris som – med viss fördröjning – spred sig även till Sverige. Företag gick omkull. Människor tvingades gå hungriga. Arbetslösheten steg till 20 procent.

Under en demonstration mot strejkbrytarna sköts fem personer till döds av militär.

Vid en sulfatfabrik i Ådalen beslöt företaget att sänka lönerna. Arbetarna gick i strejk och företaget tog in strejkbrytare. Under en demonstration mot strejkbrytarna sköts fem personer till döds av militär. Händelsen präglar fortfarande svensk politik. Det finns ett grundmurat motstånd mot att använda militär för polisiära uppgifter.

Annons

Den svenske finansmannen Ivar Krügers imperium föll samman och Ivar Krüger själv hittades skjuten på ett hotellrum i Paris, sannolikt var det självmord.

Annons

Efter valet 1932 blev socialdemokraten Per Albin Hansson statsminister. Det skulle sedan dröja 44 år innan Sverige åter fick en statsminister som inte var socialdemokrat.

Men skulle ett krig i det avlägsna och lilla landet Taiwan kunna utlösa en kris som är jämförbar med 30-talets depression? Ja, det finns mycket som talar för det.

År 2022 exporterade Sverige varor för åtta miljarder kronor till Taiwan. Exporten till Kina var 71 miljarder kronor. Vårt största exportland var Norge – som köpte varor för 217 miljarder kronor. Men Taiwan betyder mer än vad handelsstatistiken säger.

I varje lastbil och i varje personbil sitter det avancerad elektronik med halvledare.

Sverige exporterar fordon för över 200 miljarder kronor per år. I varje lastbil och i varje personbil sitter det avancerad elektronik med halvledare. Volvo Trucks uppger att företaget får sina halvledare från Sydostasien. Läs: Taiwan! Scania köper sina halvledare från annat håll. Men om det skulle bli akut brist på halvledare på grund av en invasion av Taiwan kommer att slå mot svensk ekonomi på bred front.

Sedan kan du sätta dig ner i din bostad och spana lite på de grejer du har. I din mobiltelefon sitter självklart halvledare. Likaså i din dator. Men det sitter också halvledare i tvättmaskinen, diskmaskinen och några andra apparater.

Annons

Annons

TSMC är Taiwans största tillverkare av halvledare. När jag besökte företaget för fem år sedan fick jag ett konkret besked: Du kan räkna med att det i varje svenskt hem finns fyra eller fem halvledare från just TSMC. 63 procent av världens halvledare tillverkas i Taiwan. Och över 90 procent av de mest avancerade halvledarna tillverkas i landet.

Utan halvledare stannar Sverige. Och utan halvledare stannar världen! Att bygga nya fabriker för halvledare är inte gjort i en handvändning.

När vi köper grejer från länder som Japan och Sydkorea har de med stor sannolikhet transporterats på fartyg som går genom Taiwansundet.

Lägg därtill att sundet mellan Taiwan och Kina är en av världens viktigaste fartygsleder. När vi köper grejer från länder som Japan och Sydkorea har de med stor sannolikhet transporterats på fartyg som går genom Taiwansundet. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg passerar hälften av världens kontainerfartyg Taiwansundet. Av de större kontainerfartygen passerar 88 procent Taiwansundet. Det kommer de inte att kunna göra den dag sundet fylls av krigsfartyg som skjuter på varandra.

Annons

Länder som USA, Storbritannien och Frankrike skickar då och då krigsfartyg genom sundet som en markering: Detta är internationellt vatten!

Taiwan har fått mer uppmärksamhet de de senaste åren som den uppkäftiga demokratin som håller emot när Kina kräver att Taiwan ska underkasta sig. Så vi borde beväpna Taiwan för att försvara en kämpande demokrati. Om inte det duger som skäl, så borde vi beväpna Taiwan för vår egen skull. Om Taiwan invaderas kan din ekonomi kollapsa.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan