Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Susanne Strand
Våldsutövaren är inte alltid den du tror

Solen skiner och vi är ute och promenerar i grannskapet. Lyckan att sommar och semester är i antågandet höjer energin i kroppen. När jag ser mig om i den perfekta villaidyllen kommer jag att tänka på det perfekta paret, Lena och Olof. Det kom som en chock för grannarna. Olof hade aldrig varit våldsam, eller inte vad man visste i alla fall. Det måste varit en olycka, eller?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Lena och Olof hade varit gifta i elva år. Under de senaste månaderna hade de flyttat isär och ihop flera gånger. Lena vill skiljas och begär enskild vårdnad om Sigrid nio år och Sigge tio år. Olof blir rasande och vägrar. Under den sex månader långa betänketiden ska han få tillbaka sin familj. Om det så är det sista han gör.

Lena upplever att Olof förändrats. Hon är rädd. När de träffades var han romantisk och tog med henne ut på magiska dejter, som den gången han rodde henne i sin eka till en ö och bjöd på en trerättersmiddag. Så länge hon gjorde som han sa köpte han blommor och överöste henne med komplimanger. Hon kände sig omtyckt, även om hon kunde se hur han blev svart i ögonen när hon pratade om sina manliga vänner. De få hon hade kvar.

Annons

Inom ett år gifte de sig. Lyckan var fullständig. Hon flyttade in i hans stora villa som han ärvt av sina föräldrar. Olof ville att de skulle skaffa familj så fort som möjligt. Lena tog ut all föräldraledighet för deras två barn. Olof menade att det var kvinnans roll att ta hand om hem och barn. När hon skulle börja arbeta igen tyckte Olof att de kunde leva på hans lön som chef på ett större bolag. Lena fick sluta sitt arbete som ingenjör.

Annons

Olof menade att det var kvinnans roll att ta hand om hem och barn.

Under småbarnsåren var det fullt upp. Lena förstod att Olof inte kunde vara lika romantisk som innan. Han var trött efter jobbet och måste vila när han kom hem. Hon såg till att barnen inte var för högljudda och kollade noga Olofs humör innan hon bad honom att läsa för dem.

Olof påpekade ofta att Lena inte ansträngde sig tillräckligt för att det skulle vara fint hemma. Med åren blev han mer kontrollerande. När de hade gäster kontrollerade han att allt var perfekt. Olof var den som köpte vin till maten, även om han själv drack väldigt måttligt. Det var viktigt att hon inte hittade på något annat eftersom vinet då inte skulle passa.

Olof kunde anklaga henne för att flirta med hans kollegor och blev väldigt svartsjuk. När gästerna hade gått hem skällde han ut henne och låste in henne i källaren om han ansåg att hon inte skött sig. Hon avskydde att bli inlåst i källaren då den var mörk, kall och fuktig. Efteråt kunde han be om förlåtelse när hon grät. ”Du måste förstå att du inte kan bete dig så inför mina kollegor”, kunde han säga.

Hon avskydde att bli inlåst i källaren då den var mörk, kall och fuktig.

En gång när hon städade upp efter en middagsbjudning tappade hon en av tallrikarna som tillhört Olofs föräldrar. Han slog henne så att ett stort blåmärke under ögat uppstod. Hos doktorn sa hon att hon ramlat mot en dörr. Ingen motfråga ställdes. Synen skulle kanske bli helt återställd. Lena bestämde sig för att lämna och flyttade till sin syster. Olof bad om ursäkt och uppvaktade henne. Hon flyttade hem igen. Det fungerade ett tag. Sedan trappades våldet upp.

Annons

Annons

Olof anklagade henne för att ha flirtat med grannen på en gatufest. När de kom hem tog han stryptag på henne tills hon nästan tuppade av. Sedan lät han henne sitta i källaren till morgonen. Livrädd förstod Lena att hon måste bort. Hon fick hjälp av sin syster. Lena hade inget jobb och små ekonomiska möjligheter att klara sig. Olof hade gett henne pengar till hushållskassan, men inga egna fickpengar. Olof blev arg när hon flyttade, sedan blev han ledsen och försökte få henne tillbaka.

Fakta

Tips och fakta

►Var tredje vecka dödar en man en kvinna han har eller har haft en relation med.
►En majoritet av både våldsutövare och utsatta har haft kontakt med en samhällsaktör innan det dödliga våldet.
►Strypvåld är en riskfaktor för dödligt våld.
►Riskbedömningar för allvarligt eller dödligt våld ska utföras av socialtjänst och polis men görs inte alltid.

För dig som känner någon våldsutsatt
Stanna kvar, även om hen inte vill ha kontakt
Lyssna, var ett stöd i processen att lämna eller berätta om våldet
Skapa en säkerhetsplan
Vid akut fara ring polis

För dig som är våldsutsatt
Kvinnofridslinjen 020–50 50 50
Stödlinjen för män 020–80 80 80
Stödlinjen för transpersoner 020–55 00 00
Polisen 114 14, vid akut behov av hjälp 112
Socialtjänsten

Olof började följa efter henne, men Lena vägrade prata och systern lät honom inte komma nära. Lena blev återigen isolerad. Hon lämnade systerns bostad på tider när Olof var på jobbet. Hon lånade systerns bil och skjutsade barnen till och från skolan.

Annons

En dag väntar Olof utanför skolan. Han tar tag i henne: ”Följ med mig hem så kan vi prata om barnen och jag skriver på skilsmässopapperna”. Lena följer med. Hemma tar han tag runt hennes nacke, trycker till och kastar henne utför källartrappan. Han märker att hon tystnar när hon tappar andan. Han går upp igen och låser dörren.

Annons

Efter ett tag ringer han ambulansen och säger att Lena ramlat nerför trappan när hon skulle hämta mat ur frysen. Han hade försökt återuppliva henne. Ambulans kommer och försöker återuppliva Lena men misslyckas. Polisen kommer till platsen och tar med Olof.

Att lämna en relation med livet i behåll borde vara en självklarhet. Men så är det inte för alla.

Fakta

Susanne Strand

Ålder: 50 år.
Familj: Man och tre barn.
Bor: Örebro.
Forskningsområde: Våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
Kuriosa: Jobbpendlar till Melbourne i Australien.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan