Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Ovanlig mätning: Utbredd skepsis i Kina mot invasion av Taiwan

Inte ens en diktatur kan strunta helt och hållet i den egna opinionen. Det har nu gjorts ett försök att mäta hur stort stöd det finns för ett väpnat angrepp mot Taiwan. 55 procent svarar att de kan tänka sig det.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Inte ens Xi Jinping kan bortse helt från opinionen i sitt land.

Bild: TT-AP

Annons

Det är Journal of Contemporary China som publicerat mätningen. Det är en akademisk tidskrift som beskriver Kina ur olika aspekter. Mätningen har också uppmärksammats av medier i Taiwan.

Den mätning som gjorts om inställningen till Taiwan ska naturligtvis tas med både nypor och skopor med salt. Men indikationen är att det finns en utbredd skepsis mot en invasion av Taiwan bland de tillfrågade .

Annons

Annons

1824 personer har svarat, vilket naturligtvis är lite i ett land med 1,4 miljarder invånare.

I kommunistpartiets officiella retorik är stödet för en "återförening" mellan Kina och Taiwan enhälligt. Enligt mätningen nästen hälften av de tillfrågade skeptiska mot det militära alternativet.

Så siffran 55 procent är snarare för hög än för låg.

Då ska vi komma ihåg att Kina är en av världens hårdaste diktaturer. Där ska du välja vilka vänner du umgås med, om du vill säga något uppriktigt om vad du anser om landets ledare. Sådant påverkar naturligtvis även en enkät. Så siffran 55 procent är snarare för hög än för låg. En av dem som kommenterar undersökningen säger att det verkliga stödet för en militär invasion av Taiwan snarare kan ligga kring 25 procent.

Det är värt att notera att hela 22 procent svarade att de stöder tanken på ett självständigt Taiwan. I Kina är det förenat med stor fara att ens uttrycka den åsikten.

Kina är landet där statstjänstemän och medborgare förväntas studera "Xi Jinpings tänkande", vilket är direkt kopia av retoriken under Mao Zedongs tid, då personkulten var extrem.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan