AnnonsGötmars

De slår hål på myter om begravningar – så kan du ta avsked på ett personligt sätt

Anhöriga som vänder sig till en begravningsbyrå för att få hjälp och stöd när en närstående gått bort har ofta missuppfattningar kring kyrkliga och borgerliga begravningar. Begravningsrådgivaren Marcus Götmar och kyrkoherden i Örebro Anders Lennartsson vill slå hål på myterna och göra begravningar mer tillgängliga.
– Det är viktigt att få ett fint avslut, säger Marcus Götmar.

Anders Lennartsson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Örebro Pastorat och Marcus Götmar, begravningsrådgivare och vd på Götmars Begravningsbyrå.

När en familjemedlem eller vän avlidit går de närmaste igenom en omtumlande och svår tid. Mitt i chocken och sorgen är det en hel del praktiska saker som behöver lösas, bland annat att ordna med begravning.

Götmars Begravningsbyrå i Örebro har lång erfarenhet av begravningar och att lotsa närstående fram till en fin ceremoni. I deras arbete framkommer det ofta att det finns myter som omgärdar kyrkliga och borgerliga begravningar – därför tycker de att det är viktigt att sprida kunskap för att göra begravningarna mer tillgängliga.

Så här kan du ta hjälp av Götmars Begravningsbyrå

Man måste till exempel inte enbart ha psalmer

"Stora skillnaden är att när vi är i kyrkan så talar vi om Gud", säger kyrkoherden Anders.

Kortfattat kan man säga att de två begravningsformerna framför allt skiljer sig åt genom att den kyrkliga är kristen och religiös medan den borgerliga är icke-religiös.

– Den stora skillnaden är att när vi är i kyrkan så talar vi om Gud, och vi behöver förhålla oss till några ordningar som måste finnas med under ceremonin, säger Anders Lennartsson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Örebro Pastorat.

Men det är inte så strikt som man kanske kan tro. Det finns möjligheter att anpassa båda begravningsformerna för att göra ceremonin mer personlig.

– Det förekommer många missförstånd om att man inte skulle kunna påverka ordningen alls i en kyrklig begravning. Men det finns möjlighet att göra det personligt där också. Man måste till exempel inte enbart ha psalmer, utan kan även ta in annan musik, säger Anders Lennartsson.

Så här går det till när något oväntat händer och du behöver hjälp

"Det finns inga lagstadgade direktiv för hur en begravning ska vara", säger Marcus Götmar, begravningsrådgivare och vd på Götmars Begravningsbyrå.

På liknande sätt finns det myter om att det inte får finnas några religiösa inslag alls i en borgerlig begravning.

– Det finns inga lagstadgade direktiv för hur en begravning ska vara. Det kan vara allt från att man bara samlas och tar ett avsked – till att man har gemensamma sånger, kanske till och med psalmer. Men det är en borgerlig officiant som håller i begravningen, inte en präst, säger Marcus Götmar, begravningsrådgivare och vd på Götmars Begravningsbyrå.

Det ska vara möjligt att ta avsked oavsett vilken åskådning man har

Både Anders och Marcus är överens om att det finns utrymme att göra egna val, vare sig begravningen är borgerlig eller svenskkyrklig.

När det gäller var begravningarna kan äga rum förekommer det också en del missförstånd. Det är inte ovanligt att man tror att en begravning i Svenska kyrkan måste hållas i en kyrka, och att den borgerliga motsvarigheten är bunden till lokaler som kapell och församlingsgårdar. Men även här finns utrymme att göra egna val. Både en borgerlig och en svenskkyrklig begravningsceremoni kan hållas ute i naturen eller hemma i trädgården om man vill.

Oavsett livsåskådning finns det ett stort behov av att begrava avlidna och ha en ceremoni kring det.

– Det ska vara möjligt att ta avsked oavsett vilken åskådning man har. Det är ett viktigt sätt att komma vidare i sorgeprocessen som gör att man kan leva vidare, säger Marcus Götmar.

Anders Lennartsson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Örebro Pastorat och Marcus Götmar, begravningsrådgivare och vd på Götmars Begravningsbyrå.

Läs mer om Götmars Begravningsbyrå här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Nerikes Allehandas redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan