Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Henrik Scander
Jag är min egen ceremonimästare – varje dag

En känsla av total eufori. Jag står bland frackar och långklänningar, doktorshattar, lagerkransar, ringar, fanor och standarder – som Örebro universitets eget vapen och ceremonistav. Bakom mig på scenen är parnassen, en symbol för Apollons berg, den grekiske guden för siarkonsten, läkekonsten, musiken och diktningen.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Henrik Scander under Örebro universitets akademinska högtid.

Bild: Kicki Nilsson, Icon ICON

Annons

Jag är utsedd till ceremonimästare och leder ceremonin. Ceremonin flyter, musiken är underbar och det viktigaste av allt - alla är glada. Det kändes bra då och i efterhand kan jag konstatera att det gick fantastiskt.

Det var Örebro universitets största festlighet som passerade, Akademisk högtid. Det är en formell ceremoni för att fira akademiska prestationer, installera nya professorer och hedra doktorander. Dessutom firar vi universitetets födelsedag. Örebro högskola blev universitet 1999.

I rollen som ceremonimästare är det mitt ansvar att värna om och ta universitetets ceremoniella traditioner in i framtiden. Det är stort. Min roll handlar också om detaljerna - att säkerställa att rätt person får rätt hatt. För under ceremonin ska alla tilldelas sina insignier, i form av ringar, hattar, lagerkransar och diplom.

Annons

Annons

Att fira vetenskapen innebär att erkänna forskarnas prestationer och deras bidrag till samhället. Detta kan ta många former - från att dela ut priser och utmärkelser till att hålla offentliga föreläsningar. På det sättet vill vi inspirera framtida generationer att välja en akademisk karriär.

I rollen som ceremonimästare är det mitt ansvar att värna om och ta universitetets ceremoniella traditioner in i framtiden.

Högtiden är en viktig händelse i den akademiska kalendern och en möjlighet för studenter, lärare och personal att samlas för att fira framgångar och för att markera början på ett nytt kapitel i de utexaminerades liv.

Vår ceremoni är inte helt olik skolavslutningar och studentexamen som vi firar just nu. Även dessa är stöpta i traditioner och något som är gemensamt för nästan allt firande är mat och framför allt dryck om du frågar mig – det hör verkligen festen till.

Måltiden på Akademisk högtid skapas i samarbete med tidigare studenter, så kallade alumner, från Restaurang- och hotellhögskolan. Alumnerna arbetar efter vår måltidsmodell. Vi skapade den när forskarämnet måltidskunskap var nytt. Det är en modell som används för att rama in en helhet och bygger på Guide Michelins bedömningskriterier för hur restauranger tilldelas stjärnor.

Modellen heter Five Aspects Meal Model och utgår ifrån rummet, mötet, produkten, styrsystemet och stämningen. Den underlättar för att vi inte ska förbise viktiga element. Jag tänkte ge er en liten inblick eftersom vi alla på sätt och vis är vår egen ceremonimästare och måste kunna se helheten men inte missa detaljerna när vi ska ställa till med fest.

Annons

Fakta

Roller och funktioner

Insignier är tecknen på doktorernas nya värdighet och överlämnas av promotorn.
Insignier är:
►Doktorshatten, som symboliserar frihet och makt. Den är alltid svart och veckad och har ett guldspänne eller, vid teologisk fakultet, en svart rosett.
►Doktorsringen, som är av guld, symboliserar äktenskapet med vetenskapen.
►Lagerkransen, som i antiken är en segerkrans, och inom universitetsvärlden en belöning för lärda mödor.
Promotor:

►Den som ger doktorerna värdighet genom att dela ut insignierna.
Parnass:

►Den antika legenden om att bestiga det grekiska berget Parnassos var redan under 1800-talet väl känd för alla med klassisk bildning. Den blivande doktorn vandrar över parnassen med hjälp av promotorn. Den korta vandringen symboliserar och blir en påminnelse om den eviga ära som väntar den som förvaltar sin doktorsgärning väl.

Annons

Vi utgår ifrån att vi behöver vara någonstans, i ett rum, traditionellt har det fyra väggar och tak, men det kan lika gärna vara inramat i form av en picknickfilt på en gräsmatta. Oavsett är det viktigt att gestalta den inramningen och utnyttja dess potential. På Akademisk högtid har vi hela Novahuset till vårt förfogande. Det är det första huset som besökare möter när de kommer till universitetet.

Nästa steg är mötet, dels mellan gäster, dels mellan värden och personalen – och andra som kommer till det rum vi skapat. Bordsplacering är ett bra verktyg för att skapa spännande möten. Flöden, storlek på bord, ljudnivå – allt spelar in på kvaliteten på mötet. Ett tips är att utse bordsvärdar som har mer information om mat, dryck, årets tema och gäster och kan hjälpa till att få igång samtalen.

Annons

Sedan har vi det mest uppenbara, produkten. Det är i regel maten och drycken som i sin tur möter gästerna - och till och med kan vara en del av det gestaltade rummet.

Bordsplacering är ett bra verktyg för att skapa spännande möten.

Helheten samordnas av styrsystemet. Det kanske är en självklarhet att servera förrätt innan varmrätt. Men du kan överraska och bryta mot det självklara för att skapa dynamik.

Alla dessa delar bidrar sedan i sin tur till att det uppstår en stämning. Stämningen är alltså summan av kardemumman. Det är den atmosfär som bär eventet och avgör hur lyckat det blir.

Nu låter ju det här stort och avancerat men det går lika bra att skala ned till bubbel och salta pinnar. Det handlar om att förstå åt och för vem du ska arrangera festen. Jag är lite ceremonimästare varje dag – åt mig själv.

När jag har varit ute och tränat, brukar jag alltid plocka fram ett vackert glas, se till att det är putsat och sedan slå mig ned, helst utomhus och i solen, för att avnjuta en god dryck. Och när jag säger avnjuta menar jag verkligen avnjuta, det är nog en av de viktigaste sakerna som jag har i livet, njutning, och det ska man ta vara på i både stort och smått. Livet ska vara en fest.

Fakta

Henrik Scander

Ålder: Född 1976.

Familj: Sambo Tina.

Bor: Grythyttan.

Forskningsområde: Sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.

Kuriosa: Har under sin fyrtioårsinsikt (läs kris) funnit en eventuell alternativ karriärväg som fulltidssatsande triatlet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan