Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Peter Edholm
Vägen till sommarformen, vad är viktigast kosten eller träningen?

Sommar är synonymt med badsäsong och många av oss vill vara i hyfsad form när vi tar på oss badkläderna. Med vad innebär det att vara vältränad – och hur kombinerar jag kost och träning för att hitta sommarformen?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Charlie Riedel

Annons

Först och främst är det viktigt att skilja mellan en kropp som ser vältränad ut och en som verkligen är det. Att ha synliga magrutor innebär inte nödvändigtvis att man är vältränad, utan beror främst på att man har relativt lite kroppsfett. Om vi tittar på elitidrottare inom olika discipliner kan vi se att de kan bära på flera extra kilon och ändå vara extremt vältränade för sin specifika sport. Begreppet "vältränad" är subjektivt och kan variera beroende på vilka mål och aktiviteter du tränar för. Så att ha synliga magrutor är sällan avgörande för dina prestationer.

Nu när vi har klargjort detta, låt oss diskutera hur man minskar kroppsfettet och får fram magrutorna. För att gå ner i vikt, det vill säga minska mängden kroppsfett, måste du konsumera färre kalorier än du förbrukar. Detta är ingen ny insikt, men du kanske undrar vilket som är det mest effektiva sättet att skapa en obalans mellan energiintaget och energiförbrukningen – kost eller träning?

Annons

Annons

Låt oss diskutera hur man minskar kroppsfettet och får fram magrutorna.

Forskningen visar tydligt att kosten spelar den största rollen när det gäller viktnedgång. Om vi tittar på energiunderskottet som kan uppnås genom kost och träning blir det tydligt. En person som normalt förbrukar 2 500 kalorier per dag och minskar sitt matintag till 1 500 kalorier skapar ett energiunderskott på cirka 1 000 kalorier per dag och kan förvänta sig att gå ner drygt 5 kilo på 6 veckor.

Å andra sidan kan en person som börjar promenera en timme per dag kombinerat med spinning eller landsvägscykling 45 minuter tre gånger i veckan förvänta sig en viktnedgång på cirka 2,5 kilo under samma tid, tack vare ett energiunderskott på cirka 400 kalorier per dag. Studier som jämför viktnedgång genom kost och träning visar vanligtvis att träningsgruppen bara uppnår 25–40 procent av viktnedgången jämfört med kostgruppen. Detta beror på att det är mycket lättare att minska kaloriintaget genom kostjusteringar än att förbränna kalorier genom träning. Till exempel kan du snabbt konsumera 400 kalorier genom att äta en stor hamburgare, men det skulle ta mycket längre tid och ansträngning att förbränna samma mängd kalorier genom träning.

Fakta

Forskarens tips för sommarformen

1. Var realistisk och ha tålamod: Att uppnå en sund kroppskomposition och gå ner i vikt tar tid och kräver tålamod. Satsa på att vara i god form året runt och inte bara under sommaren.
2. Minska underhudsfettet genom att skapa ett kaloriunderskott: För att gå ner i vikt och minska kroppsfettet behöver du förbruka mer energi än du äter. Fokusera på att äta hälsosamt och varierat. Ett kaloriunderskott på cirka 500 kalorier per dag kan leda till en viktnedgång på ungefär 2 kilo per månad utan att du känner dig extremt hungrig.
3. Bygg muskler genom styrketräning: Träna dina muskler regelbundet för att få dem att växa och synas genom underhudsfettet och huden. Träna hela kroppen 2 till 3 gånger i veckan, fokusera på övningar som involverar stora muskelgrupper som ben, armar och rygg. Använd en vikt som gör att du inte klarar fler än 12 repetitioner innan du behöver vila. Upprepa varje övning 2–3 gånger innan du byter. Kom ihåg att muskelbyggande tar tid, förvänta dig inte mer än cirka 1 kilo muskelökning per månad.
4. Gör det för din egen skull: Kom ihåg att det är du själv som är mest engagerad i ditt utseende. Andra människor finner det mindre betydelsefullt om du har en vältränad mage eller inte. Sträva efter en stark och hälsosam kropp som du själv trivs med.

Annons

Annons

Men träningen, framför allt styrketräning, bygger muskler som gör att vår dagliga energiförbrukning ökar. Vi får mer spelrum i hur mycket mat vi kan äta under en dag och ändå behålla vikten. Dessutom medför ökad muskelmassa att kroppen ofta uppfattas som mer vältränad vilket kan sporra till fortsatt träning och bra kosthållning.

Men träningen, framför allt styrketräning, bygger muskler som gör att vår dagliga energiförbrukning ökar.

Sammantaget, även om kosten är viktigast för att nå sommarformen så är en kombination av kost och träning oftast det mest effektiva sättet att gå ner i vikt och uppnå en sund kroppskomposition över tid. Genom att skapa en balanserad och näringsrik kost kan du minska kaloriintaget samtidigt som kroppen får de nödvändiga näringsämnena för att hålla sig frisk och energisk. Att inkludera regelbunden fysisk aktivitet, som konditionsträning och styrketräning, hjälper till att öka kaloriförbränningen och förbättra kroppens sammansättning genom att bygga muskler och öka ämnesomsättningen.

Så inför sommaren, tänk på att en kombination av rätt kost, regelbunden träning och en sund livsstil är nyckeln till att nå din sommarform. Ta små steg, var realistisk och kom ihåg att det handlar om att skapa hållbara vanor som gynnar både din fysiska och psykiska hälsa.

Fakta

Peter Edholm

► Ålder: 45 år.
► Familj: Fru och två pojkar.
► Bor: Ormesta, Örebro.
► Forskningsområde: Träning – hälsa, prestation och nutrition.
► Kuriosa: 1999 blev Peter svensk mästare – i spark!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan