De nya formerna för arbetslivet gällde inte bara på Örebro universitet, där jag jobbar, utan för de allra flesta som kunde jobba hemifrån. De som hade möjlighet kunde sitta ostört i ett eget arbetsrum, men väldigt många av oss fick sätta oss vid köksbordet, i soffan i vardagsrummet eller i sovrummet för att få vara ifred.
Sovrummet, det rum som jag och många med mig inte ens vill visa för gäster, syntes plötsligt i skärmarna hos dem som man hade jobbmöte med.
Hur kan vi då hantera gränsdragningen mellan det privata och jobbet? En fungerande gränsdragning är viktigt, inte minst för arbetsmiljön och för att skapa möjlighet till återhämtning. För vissa fungerar det alldeles utmärkt att gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut, medan det för andra är superviktigt att ha en tydlig åtskillnad för att livet ska fungera.
Annons
Annons
För vissa fungerar det alldeles utmärkt att gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut.
En grupp där de digitala plattformarna utmanar gränsen mellan arbetsliv och privatliv är hos lärare. Lärare använder ofta olika typer av digitala plattformar i sitt arbete. Det kan exempelvis vara program utvecklade specifikt för undervisning eller sociala medier som Facebook och Instagram. Vi har därför genomfört ett forskningsprojekt där vi intervjuat ett 80-tal lärare, rektorer, skolpolitiker och myndighetsrepresentanter och frågat om deras erfarenheter av att använda sociala medier i jobbet och hur sociala medier påverkar gränsdragningen mellan det privata livet och yrkeslivet.
Vi har i vår forskning sett att det finns ett behov av att diskutera och tydliggöra vad som är arbete och vad som är fritid vid användning av sociala medier i skolan. Ibland skapar oreflekterad användning av sociala medier onödigt mycket stress hos lärare.
En rektor som vi pratade med gav ett sådant exempel. Hos dem hade det hänt en söndagskväll att flera lärare skrev: ”Jag är sjuk och kommer inte jobba i morgon”, i en gemensam grupp på sociala medier. Det skapade stress för de andra i lärargruppen som oroade sig för hur arbetet på måndagen skulle gå, med så många kollegor sjuka.
Ibland skapar oreflekterad användning av sociala medier onödigt mycket stress hos lärare.
I den här specifika skolan diskuterade man behov av gränsdragningar ibland, men tycktes inte ha någon tydlig linje för hur man ska förhålla sig till användning av sociala medier.
Annons
I en annan skola var det tvärt om mycket tydligt vad som gällde.
Annons
En lärare sa: ”Ledningen påminde oss väldigt ofta om att vi inte ska logga in på datorerna när vi är lediga”.
På den här arbetsplatsen var alltså ledningen tydlig med att lärarna ska hålla isär arbetstid och privattid.
Hur ska vi då göra för att skapa gränser mellan det privata och arbetslivet?
I vår forskning har vi identifierat olika strategier som lärare använder:
► Att skapa separata konton i sociala medier för yrkesrollen och den privata rollen. På så vis kan läraren begränsa vilka som läser det hen skriver.
►Att involvera kollegor som hjälper till att tydliggöra förväntningar och som kan säga till om man bryter mot en överenskommen regel.
►Att blockera delar av tid för arbete och icke-arbete. Lärare kan till exempel sätta begränsningar för när vissa appar eller webbplatser kan nås eller bestämma sig för att inte kolla e-posten efter en viss tid.
►Lärare kan sätta tydliga gränser genom att lämna jobbdatorn hemma.
► Ett annat sätt att sätta en tydlig gräns är att välja en jobbrelaterad bakgrund vid digitala möten. På så sätt visar vi inte det privata hemmet för mötesdeltagarna.
De strategier som lärarna använder för hantera sociala medier i sitt arbete är relevanta för alla som känner att det kan vara svårt att hålla isär arbetsliv och privatliv. Arbetet med att skapa en hållbar digital arbetsmiljö inkluderar inte bara datorn på skrivbordet, utan bör också ta hänsyn till andra digital kanaler som vi använder, som exempelvis sociala medier.
Annons
För egen del tycker jag det är viktigt att ha en lagom separation mellan arbete och fritid. Som forskare har jag ett jobb som ofta är gränslöst, både vad gäller tid och rum.
Däremot är jag noga med att inte ha studenter med i mina privata grupper på Facebook, och jag använder alltid, om jag har möte med personer jag inte känner eller om det är ett mer formellt möte, en digital bakgrund som tydligt signalerar att det är ett arbetsmöte.
Och om jag måste gå på toaletten under ett möte så tar jag definitivt inte med datorn.
Fakta
Karin Hedström
►Ålder: 56
►Bor: Holmen, Örebro
►Forskningsfamilj: Digitaliseringens effekter på samhället. Särskilt intresserad av frågor kopplat till informationssäkerhet, demokrati och relationen mellan individen och det offentliga i ett digitalt samhälle.
►Kuriosa: Är en hängiven tennisspelare som började spela sent i livet, men som försöker kompensera brist på talang med entusiasm.