Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Japansk kommunist måste resa till Taiwan för att få gifta sig

En japansk kommunist vill gifta sig. Men eftersom han är homosexuell får han inte gifta sig i Japan. Vad göra? Jo, han reser till Taiwan.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Taiwan blev det första landet i Asien att lagstifta om samkönade äktenskap år 2019. På bilden: En Pride-parad i Taipei.

Bild: Chiang Ying-ying

Annons

Masahiro Shibaguchi är förtroendevald för det japanska kommunistpartiet. Han är tillsammans med Ariel Ling-chun Liu från Taiwan. Båda bor i Japan.

... i det styrande Liberaldemokratiska partiet finns ett utbrett motstånd.

Visserligen säger en opinionsmätning att 73 procent av japanerna vill tillåta samkönade äktenskap. Men i det styrande Liberaldemokratiska partiet finns ett utbrett motstånd. Det gjordes ett försök att driva igenom en en lagstiftning som förbjuder diskriminering av homosexuella i Japan. Men lagen blev rejält urvattnad under processen.

Annons

Annons

2019 blev Taiwan det första landet i Asien som tillåter samkönade äktenskap. 2023 följde Nepal efter.

Taiwan har även lagstiftat om homosexuellas rätt att adoptera barn.

Partiet har i allt högre grad distanserat sig från det kinesiska kommunistpartiet

Japans kommunistiska parti är det äldsta partiet landet. Det bildades på 20-talet. Vid valet till representanthuset 2021 fick partiet 7,25 procent av rösterna. Partiet har i allt högre grad distanserat sig från det kinesiska kommunistpartiet – som grundades ungefär samtidigt.

Motstånd mot kommunismen var själva grundvalen för Taiwans styre under flera årtionden. Så det blir något pikant att en japansk kommunist reser till Taiwan för att gifta sig. Mer intressant är att Taiwan blir en plattform för att påverka andra länder i Asien i riktning mot ökad tolerans.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan