Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 200 ton grus ska sopas upp

Rekordmånga ton grus användes under den gångna vintern och nu ska allt sopas bort från vägarna. Men gruset går inte att återanvända eftersom det smutsats ned av bland annat avgaser.

Annons

Den långa och tuffa vintern spräcker budgetramar lite här och var i samhället. Många kommuner i landet har haft höga utgifter för snöröjning och sandning.

På Hallsbergs kommuns park- och gatuavdelning har det gått åt väldigt mycket grus i vinter, vilket kostar en slant extra. Runt 1 200 ton beräknar ansvariga att det gått åt för väg och övriga kommunala inrättningar.

Mer än vanligt– Vi har använt mer än vanligt. Hundratals ton grus, som nu måste bort från vägarna. har gått åt under vintern, säger Per Runfeldt, enhetschef Gata park och VA.

Många Hallsbergsbor har nog redan märkt att kommunens gula fordon är ute med sina stora sopborstar och försöker få bort gruset från gata efter gata. Den kalla vintern och många snöfall är anledningen till att det gått åt mycket grus.

Kan inte återanvändas– Eftersom det kom snö så ofta som fort blev tillpackad, behövde ny halkbekämpning påbörjas med grus gång på gång, förklarar Per Runfeldt.

Trots att stora mängder grus nu sopas bort från gatorna i kommunens vägnät så kan inte Hallsbergs kommun använda gruset igen.

– Nej vi får inte återanvända gruset eftersom det är nedsmutsat av salt och avgaser. Gruset blir alltså så pass förorenat när det har legat på vägbanorna, berättar Per Runfeldt.

Det har funnits försök i kommuner som testat att tvätta gruset, men det är inget som fick något genomslag.

Tar sju till åtta veckor– Det kostar mer än det smakar, det var inte ekonomiskt försvarbart. Vi slänger inte gruset utan vi använder det inom verksamheten på andra sätt, säger han.

Kommunen beräknar att det kommer att ta sju till åtta veckor att sopa upp alla ton grus som gått åt under årets halkbekämpning i Hallsberg.