Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10-årsjubilerande förening fick bort skamfläck

Föreningen Vattentornet har nu tio år på nacken och har blivit något av ortens miljö- och kulturambassadör. Nyligen fixade man bort en översvämmad container som blivit en skamfläck i servicebyn.

Mottot i den lokala sammanslutningen Vattentornet med runt 300 medlemmar är klart: ”Föreningens syfte är att främja samhällets utveckling, samt att verka för miljö och kultur”. Ett tydligt budskap som medlemmarna jobbar hårt efter.

När en plåtcontainer i servicebyn i anslutning till återvinningsstationen började nyttjas av ortsborna, tog föreningen tag i problemet.

– Den blev fylld till brädden och det som inte fick plats lades bredvid, säger Stig Larsson, föreningens kassör.

Platsen blev en avskrädeshög som förfulade den delen av samhället. Containerns skräp rimmade illa med Vattentornets miljöpolicy helt enkelt.

– Det kunde inte se ut så där, så vi var tvungna att lösa problemet, säger Stig.

– Den hade ju stått där i flera år. Det är ofta så att man tror att nån annan ska ta hand om det, påpekar styrelseledamoten Britt Sund.

Mer än åtta ton skräp

Men någon annan än föreningen tog inte hand om eländet, utan man hyrde en container för att tömma och transportera bort skräpet.

Föreningsmedlemmarna och en maskin gjorde slitgörat och resultatet blev att 8,2 ton skräp kördes bort. Det kostade Vattentornet drygt 16 000 kronor.

– Vi betalade fakturan. Det måste vi ju göra eftersom vi stod för beställningen, säger kassören Stig som fick gräva djupt i föreningens kassakista.

Föreningen drog sitt städstrå till stacken så att säga. Man ska nu försöka att få hjälp med kostnaderna genom att dela dessa med containerns förra ägare och kommunen. Men kring detta är inget klart än.

Men problemen slutar inte där. Sedan en tid tillbaka skämmer två skrotbilar vyerna vid Lokstallet, en lokal som föreningen förvaltar. Där ska det bli antikmarknad söndagen den 4 juli och då vill man inte att bilarna står kvar. På något sätt måste de bort, men hur det ska gå till vet man inte.

Problem är till för att lösas heter det ju, men föreningen jobbar även med annat som också uppskattas av ortsborna. De planterar blommor och vattnar, sponsrar simskolan tillsammans med idrottsföreningen och de ställer upp för skolans barn och sponsrar dem när de hjälper till att städa den lilla centrumkärnan. De har även uppfört en boulebana där alla åmmebergsbor kan spela. Föreningen Vattentornet är således till glädje för många med sitt stora engagemang.