Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 000 kronor försäkrare gruvområde

Kommunstyrelsen i Ljusnarsberg har beslutat anslå 100 000 kronor till åtgärder vid Ljusnarsbergsfältet.

Åtgärderna syftar till att det gamla gruvområdet ska kunna nyttjas för friluftsliv utan risk för människors hälsa och att eventuella föroreningar inte ska påverka bottenfaunan i Garhytteån.

– Vi har pratat med Bergs-lagens bygg- och miljöförvaltning flera gånger, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S). En kontrollplan måste finnas och nya skyltar krävs.

Huvudstudie

Konsultföretaget Sweco Environment har genomfört en huvudstudie på uppdrag av kommunen. Huvudstudien finns på kommunens hemsida, i kommunens reception och vid biblioteket.

Konsultföretaget kommer att ta fram ett kontrollprogram till en kostnad av 15 000 kronor. Syftet är att se om metallhalterna i vattnet från området förändras.

Resultaten kommer att ligga till grund för beslut om eventuella åtgärder i framtiden.

Konsultfirman ska också bland annat utreda om det går att täcka avfallshögarna och analysera risken för direkt allvarliga effekter som kan uppstå vid tillfällig exponering för föroreningarna.

Nya skyltar med kommunlogga och kartbild till en kostnad av 15 000 kronor ska sättas upp i området. Texten kommer att vara både på svenska och engelska. Den föreslagna texten föreslås lyda något i stil med:

– På grund av höga metallhalter ska intag av sten och jord från gruvområdet undvikas.

Provtagning

Vidare ska kommunen skriftligt informera i de fall hushåll i området saknar kommunalt vatten och som använder enskilda brunnar för dricksvatten. Kommunen ska samtidigt erbjuda dessa hushåll provtagning för dricksvatten vart femte år. Ingen känd fastighet berörs i dag och därför krävs ingen åtgärd för närvarande.