Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 år av kvinnokamp – men vi får aldrig stanna upp

Den 14 februari firar S-kvinnor 100 år som förbund. Rösträtten, barnomsorgen, sexköpslagen, kvinnofridslagstiftningen, samtyckeslagstiftningen, föräldraförsäkringen, rätten till arbete, särbeskattning och aborträtten.

Alla dessa självklarheter som gärna tas för givet, men som faktiskt grundar sig i åratal av politisk kamp för jämställdhet. Utan alla S-kvinnors slit hade dessa självklarheter fortfarande varit oklarheter. Nu fortsätter vi kampen.

Förskolan har utmaningar att vänta, nu och i framtiden, i takt med att befolkningen växer. Samtidigt så ser vi hur gruppen äldre blir allt fler, vilket är positivt. Tillsammans leder detta till att vi behöver fler som utbildar sig för att arbeta inom såväl förskola och som äldreomsorgen för att klara av framtidens utmaningar. Vi har en förskola vi ska vara stolta över, men S-kvinnor kräver att förskolans öppettider förändras med en lagstadgad rätt till barnomsorg även på kvällar, nätter och helger.

Vi vill förbjuda religiösa friskolor då vi anser att förskolan och skolan ska byggas på demokratiska och sekulära värderingar med genusmedveten och normkritisk pedagogik.

Inom hela välfärdssektorn så är det kvinnor som utgör majoriteten av de anställda och som i dagsläget ofta sliter ut sina kroppar och känner pressen av att inte riktigt räcka till. Med dagens arbetsvillkor är vi inte förvånade över att kvinnor känner sig stressade och utbrända. Vi kräver satsningar på välfärden, att delade turer tas bort, att heltid blir norm och att sms-vikariaten samt allmän visstid ska upphöra.

Slutligen vill vi säga tack till er som gick före, för oss som tog vid efter er. Nu kämpar vi i hundrade år till.

Carina Ohlsson

förbundsordförande S-kvinnor

Eva-Lena Jansson

distriktsordförande S-kvinnor Örebro län

Janette Ivarsson

ordförande Degerfors S-kvinnor

Carina Toro-Hartman

ordförande Egalia Örebro

Fisun Yavas

ordförande Röda rosorna Örebro

Gunnel Hedström

ordförande Rallarrosen Hallsberg

Britt-Marie Karlsson

ordförande S-kvinnor Karlskoga

Annica Moberg

vice ordförande S-kvinnor Kumla

Anna Hedström

ordförande Örebro Socialdemokratiska Kvinnoklubb

Mona Nicklasson

ordförande Östernärkes Kvinnoklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel