Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 år i folkbildningens tjänst firades

En 100-åring firade jubileum på fredagen, nämligen Fellingsbro folkhögskola.– Och trots våra 100 år så fortsätter vi att bryta ny mark för framtiden, säger rektor Janne Carlsson.

Det är tårta, jubileumsmiddag, show och musik när folkhögskolan firar sitt första sekel i folkbildningens tjänst.

– Vi har en mycket stor bredd och en stor mångfald i vårt utbildningsutbud. Och det är alltid något nytt på gång på skolan också, säger rektorn.

En av alla kurser på skolan är behandlingspedagog. Det är en tvåårig yrkesutbildning på gymnasienivå.

– Denna utbildning ligger rätt i tiden och i princip alla våra elever har jobb efter att de genomgått utbildningen, säger Bo Dahlqvist, lärare på kursen tillsamman med Mikael Pettersson.

Mia Ahlgren och Jessica Grüner är två av eleverna på behandlingspedagogutbildningen.

– Studierna genomförs med stort utrymme för dialog och samtal på lektionerna, säger Jessica.

– Och det ingår även stort inslag av studiebesök, bland annat besöker vi världens största behandlingskollektiv i Italien, säger Mia.

Behandlingspedagogutbildningen ger kompetens till arbete inom till exempel missbruksvården och med människor i andra socialt utsatta situationer, som ensamkommande flyktingbarn. Även som stödpersoner i skolmiljö kan vara ett yrkesval efter kursen.

– Vi drog igång denna utbildning för drygt tio år sedan och den ligger helt rätt i tiden vad gäller jobbmöjligheter på arbetsmarknaden. Det finns många behandlingshem runt om i trakten och även andra arbetsplatser dit man kvalificerar sig till jobb efter utbildningen, säger Bo Dahlqvist.

Överallt på skolan står dörrarna till klassrummen öppna. Det hålls lektioner och det bjuds in för besök i klassrummen med möjlighet att ställa frågor och att prata med pedagoger och elever.

Calle Carlqvist, 90 år, var elev på skolan på 1940-talet.

– Jag läste två terminer här mellan 1942 till 1944. Först studerade jag på lantbruksskolan. Sedan läste jag andra ämnen, som engelska, svenska, historia och andra roliga ämnen.

– Och sedan blev jag lantbrukare med egen gård, säger Calle.

Åsa Christensen, Peter Edgren, Sten Tyrfors och Richard Sievert har burit fram instrumenten. Vid kanten till entrén har de ställt sig och riggat mikrofon och högtalare.

– Vi ska underhålla en stund innan jubileumsmåltiden, berättar Peter och så kör musikerna igång med sitt program.

Inne i salen står borden dukade inför 100-årslunchen. Med elever, personal samt inbjudna gäster blir man närmare 300 personer som ska sitta till bords.