Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 procentig uppföljning av hjärtsjuka barn i Region Örebro län

Svar

På världshjärtdagen, den 14 februari, valde Hjärt- och lungfonden att uppmärksamma alla barn och vuxna som lever med medfött hjärtfel, genom en artikel som införts i merparten av landets debattsidor, så också i NA. Jag tackar för möjligheten att få berätta om Region Örebro läns arbete!

I Sverige föds årligen cirka 2000 barn med hjärtfel, varav merparten lyckligtvis är lindriga. Precis som det står i debattartikeln överlever idag 97 procent av barnen med medfött hjärtfel till vuxen ålder. För 50 år sedan var överlevnaden ungefär 60 procent. Sverige tillhör de länder som är världsledande i att ta hand om dessa barn, vilket beror på flera saker; tidig diagnos och mycket god hjärtkirurgi och annan hjärtsjukvård. Alla universitetssjukhus i landet och merparten av länssjukhusen har kompetens att följa barn med medfödda hjärtfel.

De svårare sjuka förs över vid en särskild rond där patienten och anhöriga träffas tillsammans med teamet på barnkliniken och på kardiologen.

Artikelförfattarna pekar särskilt ut vikten av att följa upp och kontrollera alla barn som föds med hjärtfel. I Region Örebro län följs barnen via barnkliniken i samarbete med fysiologiska kliniken och röntgenkliniken. Vår region har 100 procentig täckning för uppföljning av medfödda hjärtfel. När barnen blir 18 år överförs de från barnkliniken till kardiologiska kliniken. Detta sker för alla, utan undantag. De svårare sjuka förs över vid en särskild rond där patienten och anhöriga träffas tillsammans med teamet på barnkliniken och på kardiologen.

Det förekommer också att medfödda hjärtfel upptäcks i vuxen ålder. Det rör sig främst om de som kommit till Sverige från länder med mindre utbyggd barnhälsovård och där upptäckt och uppföljning inte har kommit till stånd i hemlandet.

Jag är glad och stolt över den höga kvaliteten på hjärtsjukvården för både vuxna och barn i Sverige och i Region Örebro.

I debattartikeln står att endast var femte vuxen med medfött hjärtfel kontrolleras på en specialistmottagning. Det låter allvarligt, men det handlar om en definitionsfråga. Specialistmottagningarna finns på de fåtal sjukhus i landet som utreder inför hjärtoperation och som genomför operationer.

Övriga större sjukhus i landet har i regel mycket välfungerande verksamheter och handlägger patienterna i team och vid behov i samråd med specialistmottagningarna. Merparten av patienterna följs minst årligen av specialistläkare – och med medverkan av kurator, fysioterapeut och arbetsterapeut när så behövs.

Jag är glad och stolt över den höga kvaliteten på hjärtsjukvården för både vuxna och barn i Sverige och i Region Örebro.

Karin Sundin

regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor i Region Örebro län, Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel