Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1200 får chans att lära sig svenska

Vuxenskolan i Örebro län har fått EU-pengar till ett 2,5 år långt projekt. De ska ge 1 200 asylsökande personer en chans att lära sig svenska och samhällskunskap.

Annons

För knappt två år sedan var Björn Brunnberg på besök på ett asylboende i Ställdalen. Det blev upptakten till att Vuxenskolan startade kurser för asylsökande.

– Jag trodde inte att det var sant att det kunde se ut så i Sverige, så många människor inklämda i de där lägenheterna, och ingenting att göra. Utanför gick några fram och tillbaka på en liten parkeringsplats.

Björn Brunnberg är avdelningschef på studieförbundet Vuxenskolan i Örebro län, så att erbjuda de asylsökande kurser i svenska och samhällskunskap låg nära till hands.

– Det var vi och ABF som startade. Men det var inte tillåtet att lägga statsbidrag på den här typen av verksamhet.

Efter ett upprop förra hösten tillförde staten lite medel. Nu är de fler studieförbund som ordnar kurser på asylboenden, men också många volontärer.

Kurserna har gett konkreta resultat, som att folk har fått jobb. Men Björn Brunnberg påpekar också det viktiga i att göra tiden mer meningsfull, där även organisationer som Röda Korset gör ett viktigt jobb.

– Människor kan få sitta i åratal, de får inte jobba med någonting och många mår ju skitdåligt, separerade från sina familjer och allt.

Vuxenskolan har kurser på asylboenden i Askersund, Degerfors och Ljusnarsbergs kommuner, och startar även i Laxå och Karlskoga. I Örebro är det på gång att starta daglig verksamhet, och i Askersund är det sommarskola för ett 60-tal ensamkommande ungdomar i gymnasieåldern.

– Vi gnuggar dem i svenska så de har en chans när de börjar plugget i höst.

Kurserna sysselsätter ett 20-tal arvoderade ledare i länet.

– Vi har personer som kunnat tenta av svenska D redan efter åtta månader. På det sättet sparar de två år när de fått uppehållstillstånd, och kan fortsätta plugga eller skaffa jobb och slipper fastna i de här stuprören vi skapat i Sverige.

Nu ska alltså arbetet systematiseras och utvecklas ännu mer. En anställd projektledare börjar jobba 1 augusti, och det blir fem deltidstjänster i projektet.

– Vi började titta på vad det är vi gör egentligen och få ner det på papper, och då blev det en plan på hur vi vill gå vidare och en ansökan om pengar.

Medlen kommer från Asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF. Motiveringen var att projektet tar ett nyskapande helhetsgrepp på allt från mottagning till integration.

– Just nu håller vi på tillsammans med LRF och inventerar behovet av arbetskraft inom lantbruket, eftersom det finns personer på asylboendena som haft lantbruk. Behöver de intensivsvenska för att klara det så ordnar vi det, säger Björn Brunnberg.

Annons