Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1200 utan internet när kopparnät tas bort

Närmare 1200 Telia-kunder i Örebro län berörs när Telia Sonera avvecklar kopparnätet under 2016. Med kopparnätet försvinner bredbandet och den fasta telefonin.

Telia Sonera har som ambition att montera ned det gamla luftburna kopparnätet i stora delar av länet under nästa år.

Och det är tillgången till internet som blir den stora nöten att knäcka. År 2020 ska 90 procent av befolkningen ha tillgång till internet med en hastighet av 100 Mbit per sekund. Det är ett regeringsmål.

I Kallernäs mellan Gusselby och Storå i Lindesbergs kommun laddar nu de boende för fiber. John Eriksson, en av de boende, är postitiv till satsningen.

- Fiber är en investering som är viktig att göra. På sikt höjer det standarden, säger John Eriksson.

Totalt berörs mellan 5000 och 7000 Telia-kunder i hela Sverige av den kommande nedmonteringen. 1168 av dem i Örebro län.

- De här näten är gamla, det är dyrt att underhålla dem, det är relativt få kunder kvar och de klarar inte framtidens tjänster, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia Sonera.

Hans G Larsson tror att koppartrådarna i Örebro län monteras ned i slutet av 2016.

Läs mer om avvecklingen och om bredband generellt i länet:

Örebro län är tredje bäst i Sverige på fiber- i NA papperstidningen eller som e-tidning