Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

135 000 kronor till kultur i skolan

Det kommer att satsas på kulturen i kommunens skolor. 135 000 kronor har skänkts från Kulturrådet till olika satsningar på konstnärliga och kulturella inslag i verksamheten i skolornas mellan- och högstadieklasser.

Annons

Hallsbergs kommunala kulturskola har sökt och beviljats bidrag från Kulturrådets satsning Skapande skola. Målet är att kultur ska integreras i den dagliga verksamheten för elever i årskurs 4–9.

De berörda skolorna i kommunen har fått lämna in förslag på vad de skulle vilja göra om de hade mer pengar till kultur. Bland annat har önskemål om besök av författare inkommit.

Anders och Sören

– Det är många som är intresserade av just författande och skrivande. Till exempel har eleverna från Långängsskolan sagt att de gärna skulle vilja att Anders och Sören, som skrivit böckerna om Sune, kommer dit, berättar Christina Johansson, vikarierande rektor på Kulturskolan.

– Sedan får vi se om det är möjligt, eller om det blir någon annan författare. Vi försöker samarbeta med lokala författare så långt som möjligt.

De 135 000 kronor som beviljats kommer att fördelas på de olika skolorna inom kort. Sedan är det upp till skolorna att bestämma när deras respektive projekt ska starta.

Vill ha långsiktig plan– De har läsåret på sig att genomföra det. Jag ser fram emot att se hur de olika projekten blir, säger Johansson som berättar att det utan bidrag skulle var näst intill omöjligt att genomföra sådana här projekt.

– Det finns inte resurser till satsningar av den här sorten. Därför känns det extra roligt att vi fått de här pengarna.

Inför nästa läsår ska en mer detaljerad handlingsplan lämnas till kulturrådet med förhoppning om fler och större bidrag framöver.

– Om vi hade en långsiktig plan skulle kulturen kunna bli en röd tråd som genomsyrar skolarbetet, och inte bara bli korta nerslag då och då. Kultur är en viktig uttrycksform för människor, så jag hoppas verkligen att vi kan få igenom en satsning i ett längre perspektiv, avslutar Johansson.

Annons