Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

14 nya reservat ska locka fler ut i naturen

Det finns ett förslag på 14 nya tätortsnära naturreservat och två kulturreservat i Örebro. Allt för att ge människor en chans att komma ut och trivas i grönområden.

Annons

Oftast bildas naturreservat för att skydda en unik art och känslig natur. De tätortsnära reservaten har i stället människan i fokus.

– Det handlar mycket om att säkerställa grönområden långsiktigt för dagens människor och framtida generationer av örebroare, säger kommunbiologen Malin Björk.

Det blir inte fritt fram att göra vad man vill, men tanken är att reservaten ska vara platser för folk att vistas och trivas i. På angivna ställen ska man få elda, det ska gå att plocka blommor och på vissa stigar anger man exempelvis att det går bra att rida.

– Vi ska tydliggöra vad som är tillåtet. Huvudinriktningen är att få människor att röra sig, det är positivt med föreningar som gör saker i naturen, säger Malin Björk.

Även om naturen i områdena är fin så har den inga högre biologiska värden, utom på ett ställe, där den sällsynta hällebräckan växer.

– Det är Nasta marmorbrott som skyddas för den arten, säger Malin Björk.

Planen är även att inrätta två kulturreservat. Ett i Karlslund och ett i Sommarro. Här ser man kulturlandskapet och byggnader som en helhet. Det ska tas fram en skötselplan för dem så småningom.

– Ja, det är kul. Det är nytt i Örebro och det finns bara drygt 30 i Sverige, säger Malin Björk.

Oset och Rynningeviken är två tätortsnära reservat som redan finns, och de ska utvidgas. Totalt kommer det att finnas nästan 1000 hektar med sådana reservat i Örebro kommun.

Programnämnd samhällsbyggnad ska fatta beslut i mars och sedan ska ärendet ända upp i kommunfullmäktige någon gång i april.