Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

140 000 skäl att tacka – Örebro län är bra på att hjälpa

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Engagemang ger energi och pengar. Det vet vi efter en vecka med NA och Svenska kyrkans gemensamma insamlingskampanj ”Vi bryr oss”. Vi vet också att Örebro län är bra på att hjälpa. När NA-medarbetarna gick ut med insamlingsbössor på fredagen var det många som ville vara med och bidra.

Inne i NA-huset pågick samtidigt ett säljrace på försäljningsavdelningen. Under några timmar på eftermiddagen ringde alla säljarna för fullt till regionens företag och samlade in pengar till ”Vi bryr oss”-kampanjen.

NA:s insamling fick en fantastisk start med hyllningskonserten till Bob Dylan i S:t Nicoli kyrka. 30 000 kr samlades in efter konserten och efter fredagens insatser har kampanjen hittills gett minst 140 000 kronor. Det är ett fantastiskt resultat och visar på så mycket godhet och välvilja. Pengarna kommer att överlämnas oavkortat till Musikhjälpen när den drar igång på Stortorget den 12 december.

Årets tema i Musikhjälpen är ”Barn i krig har rätt att gå i skola”. Barnen är ofta de som drabbas mest och som behöver mest hjälp. I veckan publicerades ett tv-inslag från Aleppo i Syrien. Hjälparbetare sökte igenom hus efter hus för att hitta överlevande efter de senaste bombräderna. Filmsekvenser visade hur barn hittades i ett sönderbombat hus. När hjälparbetarna försöker samla barnen skriker en flicka efter sin borttappade mamma. En annan pratar om sin döda bror som ligger i rasmassorna. Det är skrämmande scener för oss. Vardag för de drabbade barnen.

Därför behöver vi hjälpa. 50 kronor kan räcka till 250 blyertspennor till barn i krigshärjade områden. 1 000 kronor är tillräckligt för ett skolpaket med allt material som behövs för att en lärare ska kunna undervisa upp till 40 barn. Lite kan med andra ord hjälpa mycket.

Förutom möjligheten att skänka pengar via sms, swish och bankgiro går det också att lägga bud på den tavla som Örebrokonstnären Siv Engström skänkt till insamlingen. Tavlan är en oljemålning som förmedlar flyktingarnas kamp mot Medelhavet. Det går också att lägga bud på NA-medarbetaren Anders Erkmans unika bilder på Bob Dylan.

På NA går vi in i slutspurten av vår insamling. Vi kommer att fortsätta att publicera reportage och artiklar om alla de goda initiativ som görs inför Musikhjälpen. På söndag kommer ett starkt reportage om Norafotografen Eddy van Wessel som varit i det krigshärjade Mosul i Irak.

Vår insamling fortsätter till 11 december. Det viktigaste är inte att skänka massor av pengar. Det viktigaste är att vara med och bidra. Att vi bryr oss.