Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15 000 till PRO Hörken

PRO Hörken får 15 000 kronor av kommunen för att arbeta med social verksamhet bland äldre människor i byn.

– Pengarna är en fin uppmuntran till föreningen, säger PRO-ordförande Helena Ylitalo.

Kommunen ger ett så kallat stimulansbidrag till PRO-föreningen.

– Vi har redan en stor verksamhet för byns äldre människor och bidraget hjälper oss förstås att fortsätta med det arbetet, säger Christer Wallin, sekreterare i föreningen.

PRO Hörken har ett digert programutbud. Det är kurser, resor och sammankomster. Och hembesök sker hos äldre människor vid till exempel födelsedagar.

– Vi träffas också i bylokalen och bara umgås. Denna sociala samvaro är värd mycket för många människor som kanske inte träffar så mycket folk annars, säger Helena.

Stimulanspengarna ska användas bland annat till kostnader i samband med möten och resor.

– Vi brukar hyra buss till våra utflykter så alla ska ha möjlighet att åka med. Och kan vi nu sänka kostnaden för de som åker med är det förstås bra.

Den 12 juni uppmärksammar föreningen sitt 50-årsjubileum. Bidraget kommer även vara med och finansiera detta evenemang.

Söndagsträffen i PRO Hörkens lokal är en stående aktivitet.

– Vi brukar gå en promenad tillsammans och sedan gå in och sätta på kaffebryggaren, säger Carl Björkman.

Denna söndag är inget undantag från andra söndagar. Klockan 10 träffas man i lokalen som man alltid gör.

Alla står och småpratar på gårdsplanen när Helena Ylitalo ropar in gänget inomhus. När hon berättar att föreningen har fått 15 000 kronor av kommunen för sin sociala verksamhet så applåderas det spontant.

Att föreningens verksamhet är viktig intygas av flera i rummet.

– Det är den sociala samvaron det handlar om, säger Tage Andersson.

– Vi träffas så gott som varje söndag förutom vid storhelgerna, säger Marianne Linderholm.

– Samtalsämnena varierar, allt från hur det var förr till vad som händer och sker i nutid både i byn som ute i världen, säger Helena.

– Det är hit vi går för att få höra de senaste nyheterna, ler Henry Höök.

Söndagsträffarna är öppna för alla som vill vara med. I bland sitter man inomhus i bystugan och språkar och spelar kort. Andra gånger sker utflykter. Gänget pratar om gemenskapen, i stället för att var och en sitter hemma ensam så kan man träffas här och ha kul ihop under enkla former.

– Vi brukar ofta ha ett spontant program. Vi kan bestämma samma dag vad vi ska hitta på just denna dag. De som har svårt att ta sig hit brukar vi åka och hämta, säger Helena.

Just i dag är det korvgrillning som står på schemat. Bygddegårdsföreningen anordnar nämligen Finnstängseldagen vid byns badplats och efter en halvtimmes samspråk beger sig gruppen iväg till grillplatsen vid sjön.

Senare i eftermiddag är det brödauktion i byns kyrka så PRO-gänget laddar för en riktig heldag i Hörken i gemenskapens tecken.