Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

150 extra miljoner till regional kultur

Nu kommer ytterligare ett viktigt beslut om stöd till kulturlivet. Liberalerna har tillsammans med Centerpartiet medverkat till en överenskommelse med regeringen om ett tillskott till den regionala kulturen. 150 miljoner kronor tillförs anslaget för regional kulturverksamhet för 2020. Christer Nylander (L), Kulturutskottets ordförande har varit drivande och bidragit starkt till beslutet om stöd till kulturlivets regionala institutioner.

Stödet är viktigt eftersom det är våra länsmuseer, bibliotek, arkiv, symfoniorkestrar, länsteatrar, scenkonst och mycket mer som utgör basen för kulturlivet i hela landet. Därför behöver de skyddas under krisen. När stränga restriktioner omöjliggör offentlig scenkonst stannar kulturlivets institutioner och andra kulturverksamheter. De får se ser sina intäkter från publik och besökare rasa samman nästan från en dag till en annan.

De statliga pengarna behöver kompletteras med ytterligare medel från regioner och kommuner, som är huvudman för institutionerna.

De nya 150 miljoner kronorna tillförs anslaget för regional kulturverksamhet för 2020. Pengarna fördelas genom den så kallade kultursamverkansmodellen, en modell för samverkan och finansiering av kultur mellan stat, regioner och kommuner. Efter en fördelning av statens Kulturråd får regionerna frihet och ansvar att fördela pengarna inom länet. 150 miljoner är ett viktigt bidrag, men inte tillräckligt. De statliga pengarna behöver kompletteras med ytterligare medel från regioner och kommuner, som är huvudman för institutionerna.

Tidigare har ett generellt stöd på 21 miljarder gått till kommuner och regioner. Detta stöd var även ämnat att gå till kulturområdet. Men länskulturen menar att de har hamnat i kläm eftersom de pengarna också ska användas till exempelvis sjukvård och kollektivtrafik. Christer Nylander menar att staten med de extra 150 miljonerna hörsammat det regionala kulturlivet. Samtidigt försvarar han att det fria kulturlivet först av alla fick ett akutstöd på 500 miljoner. De hade en än svårare situation och prioriterades därför.

Ska vi kunna behålla vår ställning som ett attraktivt land att resa till behöver vi upprätthålla vårt kulturliv.

Kulturen är viktig, eftersom det i samhället ska finnas förutsättningar för människor att leva ett stimulerande, kulturellt och intellektuellt utvecklande liv. Det handlar också om att värna grundläggande kulturella och humanistiska värden och Sveriges ställning som kultur- och bildningsnation. Stora ekonomiska värden står också på spel för landet. Ska vi kunna behålla vår ställning som ett attraktivt land att resa till behöver vi upprätthålla vårt kulturliv. Det handlar också om att skydda den viktiga del av svenskt näringsliv som utgörs av de kulturella och kreativa näringarna.

Coronakisen har stärkt människors insikt om kulturens betydelse. När kulturlivet stannar av så uppstår det ett tomrum, saknaden efter konserter, teaterbesök och utställningar är stor. Många inser då hur oerhört fundamental konsten och kulturen är för vårt samhälle och för oss människor.

Börje Ström

Liberaler, 2:e v ordförande Kulturnämnden, styrelseledamot Länsmusiken i Örebro AB

Karolina Wallström

Liberalerna, Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel