Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

160 000 kronor till elevprojekt

Sparbankstiftelsen Bergslagen har beviljat 160 000 kronor till ett elevprojekt i Formens hus. Alla i årskurs 8 i norra länsdelen får fördjupa sig i form och design.

Annons

Projektet i Formens hus knyter an till det tidigare kulturprojektet för skolelever i Ljusnarsberg och Opera på Skäret. Kommunerna i norra länsdelen - Hällefors, Ljusnarsberg, Nora och Lindesberg - samarbetar inom kulturområdet.

500 elever

Nu är det Hällefors som står som värd för projektet i Formens hus. Totalt 500 elever får i grupper vid olika tillfällen under hösten besöka Formens hus där de deltar i olika aktiviteter.

Tanken är att ge eleverna insikt och insyn i form och design. Man vill ge en bredare förståelse för hur designen påverkas av tidsandan och vise versa. Projektet syftar till att vidga kulturbegreppet och visa perspektiv, kvalitetens betydelse och innebörd.

Jobba praktiskt

Förutom att få uppleva själva huset får eleverna jobba praktiskt tillsammans med lärare och elever på förberedande industridesignutbildningen, Fidu. Tanken är att eleverna ska reflektera över vilken betydelse designen har och vilka kunskaper som krävs för att bli designer.

Avsikten i projektet är att nästa år gå vidare med program kring scenkonsten i Nora kommun och för att året därpå jobba med musik i Lindesberg. Birgitta Skoglund

Annons