Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

180 000 asylsökande i Stockholm?

Annons

Så här i slutet på året är det dags att se tillbaka på ett händelserikt år. Mandatperiodens första år har passerat och det känns lugnt trots det nya politiska landskapet där det i valrörelsen utlovades att det skulle ”röras om rejält i grytan”.

Mycket av vardagen har under året präglats av flyktingarna som vårt land tagit emot varav en hög andel vistas i vår kommun. Inte för att vi sagt oss klara detta utan för att villkoren är sådana: billiga fastigheter och entreprenörer som vill tjäna pengar. Jag lägger ingen värdering i detta, det är fakta. Även om andelen flyktingar som kommer till vårt land har minskat så märker vi ingen skillnad. Häromdagen öppnade ett nytt boende.

För att få en jämförelse på vårt mottagande kan vi ta Örebro och Stockholm som exempel. Om de skulle ta emot lika stor andel i förhållande till befolkningen så handlar det om cirka 30 000 respektive 180 000. Den första december står det att de har 1 044 respektive 8 730 registrerade asylsökande. Den nivå vi har på mottagandet i dag måste i stället klaras av alla tillsammans, något annat är inte rimligt. För även om vi hjälps åt är utmaningen enorm inför uppdraget att ordna bostäder och skolor för alla som kommit.

Jo, jag är oroad och irriterad över otillräckligheten och oförutsägbarheten. Vår personal är sliten och jag ser just nu inga utsikter till ett lugnare läge. Jag kan inte låta bli att tänka på debatten om att Sverige inte ”öppnar sitt hjärta” tillräckligt. Jag vet att vår kommun inte är representativ för landet, men än har ingen annan sträckt ut handen och sagt sig vilja hjälpa till.

Förra veckan ringde en journalist från en stor tidning och frågade om jag var nöjd nu när alla kommunerna ska tvingas ta emot nyanlända. Mitt svar är, nja visst men det kommer inte lösa våra problem. Vi har många asylsökande och de omfattas inte.

– Ni ska väl vara glada att ni får nya invånare, säger en del. Men vi fyller inte på med invånare. I förslaget till mottagande av nyanlända för nästa år, det vill säga de som har uppehållstillstånd och får stanna föreslås vi inte behöva ta emot en enda ny invånare. Vad kommer hända den dagen den stora inströmningen avtar, när Migrationsverket lämnar alla lägenheter, när företagarna ”lämnar” sina boenden Vi skulle vilja få tillgång till lägenheter och ta emot nya invånare, men det tillåter inte Migrationsverket. Ska vi bygga nytt är villkoren samma som för tillväxtområdena.

Trots allt är jag stolt över mycket som görs i vår kommun. Personal som gör sitt yttersta för att lösa många kniviga situationer. Jag blir glad och varm i hjärtat över alla organisationer och enskilda som gör fantastiska insatser. Ni samlar in vinterkläder, leksaker och andra nödvändiga ting för att hjälpa de som kommit. Många är engagerade och gör så mycket gott, ni förtjänar alla att utses till Årets Ljusnarsbergare!

Nu önskar jag ett lugnare år då vi kan få komma i kapp lite, se tillbaka och dra nyttiga lärdomar av året som gått. Ett år då vi tillsammans kan bidra till ett samhälle som präglas av solidaritet, sammanhållning och tolerans. Gott nytt år alla!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons