Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

19-åring nära slå ihjäl annan man på fest

En 19-årig man har dömts till två års fängelse för grov misshandel.
På en nyårsfest var det nära att han misshandlade en man till döds.

Det var på natten mot nyårsdagen i ett hus i Askersunds kommun som 19-åringen började bråka med en annan festdeltagare. Alkoholen flödade och båda var rejält berusade. Vad som hände exakt är svårt att säga, men 19-åringen gav sig på den andre mannen efter att först ha muckat gräl med honom.

Med ett kraftigt knytnävsslag knäckte han näsan på mannen, som omtöcknad föll till golvet. Där fortsatte 19-åringen misshandeln genom att sparka på sitt liggande offer.

Skadorna blev omfattande. Förutom den brutna näsan knäcktes fem revben och ena lungan skadades. Allvarligast var dock att ena mjälten spräcktes med en livshotande blödning som följd.

19-åringen erkände endast att han slagit respektive sparkat mannen en gång. Men rättsintyget talar ett annat språk. Det handlar om ett kraftigt våld mot bröstkorgen, exempelvis i form av flera sparkar.

Det krävs särskilda skäl för att döma en person som bara är 19 år till fängelse. I det här fallet finns sådana skäl, enligt tingsrätten. Brottet i sig är så pass allvarligt plus att han tidigare är dömd för flera våldsbrott.

När den grova misshandeln inträffade stod 19-åringen under skyddstillsyn efter att ha dömts i september 2009 för bland annat misshandel. Brotten i den domen bakas nu in i det tvååriga fängelsestraff han nu döms till.

19-åringen, som hör hemma i Sydnärke, ska även betala 37 500 kronor i skadestånd till sitt offer.