Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 000 mil i bil

Vad är expedition Robinson i jämförelse med expedition Hellman från Närke? Om en dryg vecka startar Hasselforsgrabbarnas resa från Sydafrika hem till Hasselvallen.

Annons

För två år sedan gjorde expeditionens ledare Johan Hellman resan i omvänd ordning. I sin Land Rover med 67 hästars motor, årsmodell 1965 och av ambulanstyp färdades han tillsammans med en kompis från Värnamo till Johannesburg i Sydafrika.

På måndag flyger han tillsammans med Håkan Olsson och Mattias Sjöberg ner för att hämta hem Land Rovern igen. Mattias ska dock endast följa med upp till Tanzania.

Under de två åren har jeepen stått magasinerad där nere, men Johan vet att alla vitala delar finns kvar.

2 000 mil

– Men det blir en hel del jobb ändå för att sätta igång den. Det gick hårt åt bilen på vägen ner, säger han.

När servicen är gjord så startar en makalös resa genom 22 länder som beräknas ta tre och en halv månad. En resa på 2 000 mil. Man kommer att färdas utmed Afrikas ostkust genom bland annat Zambia, Tanzania, Uganda, Kenya, Etiopien och till Sudan.

Var kommer det att vara svårast?

– Förutsätter att det kan bli lite bökigt i Sudan. Där finns en väldig byråkrati med en massa tillstånd och visum som ska godkännas.

Resan går sen vidare genom Saudi Arabien, Jordanien, Syrien, Turkiet, Bulgarien, Rumänien och Ungern.

Hur kommer ni att bo under färden?

– Det blir oerhört mycket camping. Vi har ett så kallat taktält på bilen. Känns bra att komma upp från marken, förklarar Johan.

Hur löser ni matfrågan?

– Vi kommer att bunkra upp med mängder av torrsoppor och konserver i Sydafrika. Sen handlar vi utmed vägen ägg, sötpotatis, frukter och annat. Maten lagar vi själva.

Den sista delen av expeditionen går via Österrike, Tjeckien, Tyskland, Danmark och så in i Sverige. Meningen är att de i sin jeep ska dundra in på Hasselvallen i Hasselfors under valborgsfirandet den 30 april.

– Det är tanken, men allt kan förstås hända. Bilen kan rasa, men det ska mycket till för att vi ska ge upp på vägen hem till Sverige, säger Johan.

Varför hittar man på sånt här tok?

– Är det tok, ha ha? Jag har alltid haft ett intresse att upptäcka saker på egen hand, och har gjort en del resor tidigare.

Vad är det som drar?

– Att få uppleva alla skiftningar i olika kontinenter och länder. När man reser så här kommer man folket mycket nära och får se hur de har det. Det är en konstig känsla, men den ger så mycket tillbaka. Det är en utmaning där man sätter ett mål och sen gör allt för att nå fram till det.

Välkommen hem på valborg.

– Tack.

Annons