Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 år av marknadsmyller

På lördag är det dags för Laxås största besöksdragande händelse på hela året, Sannerudsmarken. 20-årsjubileumet till ära inbjuds i år även till samvaro på fredagskvällen.

Sanneruds bygata är en idyll av allt mer sällsynt skådat slag. Lantgårdar och boningshus och inte minst- Tiveds handel med sin lanthandelsmiljö som en självklar mötesplats både för boende och tillfälliga turister och besökare. En gång om året förvandlas den lugna gatan till ett rejält marknadsmyller, under Sannerudsmarken intensiva lördag.

Tiveds utvecklingsgrupp arrangerar och kan blicka tillbaka på 20 års marknadsdagar.

– Inför den första marknaden 1997 sa vi att det behövs 10-12 stycken marknadsknallar för att få det att funka, annars skulle vi ställa in. Det kom 50, berättar Helge Jakobsson.

Och det skulle komma att bli långt fler. Sedan några år tillbaka är det Kristina Mjörndal som håller ihop trådarna för marknaden.

– Vi har 109 marknadsutställare just nu, och fler kan tillkomma. 600 meters marknadsgata, säger Kristina Mjörndal, och tillägger att hon kan vara rätt så sträng i valet av vilka som får vara med.

– Det ska inte vara nåt ”krafs” utan äkta hantverk. Jag vurmar extra för tjejer som sitter hemma och knåpar fram egna saker. Tyvärr har vi ingen keramiker i år, då de som brukar finnas med oss är skadade.

En del marknadsknallare kommer långväga ifrån, Bandhagen, Skärholmen och Södertälje. Och förra året kom en oanmäld väskförsäljare:

– Han var så envis så det gick inte att säga nej, och han sålde väskor på löpande band så han kommer tillbaka i år igen, säger Kristina Mjörndal.

Att det säljer bra på Sannerudsmarken är något som också Helge Jabosson ofta får höra. Han brukar ta cykeln längs gatan strax efter att marknaden är slut på den tidiga lördagskvällen.

– Då fångar jag in synpunkter och reflektioner från de som varit med. Det är ett bra sätt att få medskick kring saker inför kommande år.

Sannerudsmarken är långt ifrån den enda marknaden, men står sig bra i konkurrensen.

– Upp till 10 000 besökare och kilometer av bilkö när det är som mest. Det är svårt att få ett hjul att stanna, det bara ökat takten istället, konstaterar Helge Jakobsson.

Lite ”förhäng” brukar det alltid bli på fredagskvällen på Helges gärde intill lanthandeln, eftersom många marknadsknallar har anlänt redan då. För att uppmärksamma 20-års jubileumet har man i år skrivit in fredagskvällen i programmet, och satsat extra på underhållning. Se faktaruta här intill.