Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 år sedan Falungong förbjöds i Kina – miljoner människor blir förföljda

Annons

I april arresterades Dong Yanji i sitt hem i Kina. Detta för att hon inte ville avsäga sig tron på Falungong, en traditionell självförbättringsmetod för kropp & sinne. Utövare följer principerna sanning-medkänsla-tålamod i vardagen och gör fem lugna qigong-övningar som ökar det mentala och fysiska välmåendet.

Dongs familj har besökt interneringscentret tre gånger utan att få träffa henne. Det är åttonde gången som hon arresteras. Tidigare har hon utsatts för intensiv hjärntvätt och hård misshandel. Officerarna piskade henne, band upp henne och tvingade henne att knäböja i många timmar.

Dongs familj är i en svår situation. Hon kan inte ta hand om sin man som har dålig hälsa. Äldste sonen blir ofta trakasserad av polisen, vilket påverkar hans företag. När barnen var mindre och båda föräldrarna hölls fängslade tvingades de att sluta skolan då ingen betalade för dem, vilket har lett till problem när de sökt jobb.

När Falungong introducerades på 90-talet spreds metoden snabbt.

Dongs familj är bara ett exempel på hur regimen i 20 år har förföljt miljoner Falungong-utövare och deras familjer. Varför blev det så här?

När Falungong introducerades på 90-talet spreds metoden snabbt. Enligt statliga undersökningar 1998 uppskattades antalet utövare till 100 miljoner. De kom från alla grupper och yrken i samhället. Dåvarande kommunistledaren uppfattade metoden som ett ”hot” mot sin och partiets maktfullkomlighet och startade förföljelsen 20 juli 1999.

Vi kan alla ge vårt stöd till Dong och alla andra i Kina genom att fördöma den brutala förföljelsen.

Maria Hellström

Falungong-utövare i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel