Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 miljoner ton skräp med flyt

Artikel 597 av 600
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det känns som länge sedan tsunamin drabbade Japan men egentligen har det bara gått nästan 8 månader. Den 11 mars svepte vattnet in över Japan och ute på Stilla havet märks det på sätt och vis fortfarande. Jag hittade en artikel på USA Today som påstod att upp till 20 miljoner ton av spillror från tsunamin är ute och flyter på Stilla havet.

Med hjälp av havsströmmar förs mycket av det mot Hawaii och det väntas nå dit tidigast 2013. Ett ryskt fartyg träffade i början av veckan på en del av spillrorna. Det rörde sig om en fiskebåt men även så märkliga saker som ett kylskåp och en tv-apparat! Fiskebåten kunde spåras till Fukushima vilket stärker ytterligare att spillrorna kommer från just Japan. Allt ”skräp” är spritt över ett större område, så man ska inte likna det vid en matta med spillror som rör sig i en strid ström över Stilla havet.

20 miljoner ton spillror låter även som väldigt mycket men allt kommer inte flyta iland på andra sidan Stilla havet. En hel del kommer troligen att sjunka under resans lopp. Även kusterna till delstaterna Oregon, Washington, Alaska och Kanada kan beröras av dessa spillror, hit uppskattas det nå runt 2014.