Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 vindkraftverk i Kilsbergen

En vindkraftspark med 20-talet vindkraftverk kan komma att byggas i Kilsbergen norr om Mullhyttan. Stena Renewable AB ligger bakom projektet.– Vi är intresserade av det här, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult (C).

Redan finns en så kallad sodar, en vindmätare, på plats vid Kronoberget nordost om Sixtorp. I de här trakterna är det tänkt att de 20 vindkraftverken som blir mellan 150 till 190 meter höga skall byggas.

– Vi håller öppet för att de kan bli så höga, säger projektledare Dan Sandros från Stena Renewable AB.

Området som ligger strax nordost om sjön Multen är 1 200 hektar stort och ägs av Sveaskog samt tre övriga privata fastighetsägare. Alla markägare är positiva till en blivande vindkraftspark. Dan Sandros har även varit i kontakt med Mullhyttans bygdeförening. Ett bygglov skall sökas och en prövning skall ske enligt miljöbalken.

– Vi hoppas kunna få in en ansökan till länsstyrelsen under året. Och vi ska ha samråd med allmänheten en kilometer utanför området. Jag tror att en byggnation kan ske tidigast andra halvan av 2012. Byggtiden är cirka ett år, förklarar Dan Sandros.

I dag har Stena Renewable AB en vindkraftspark med 17 vindkraftverk i Ludvika kommun. Företaget har även utsett ett område vid Garphyttan, Villingsberg där man velat bygga ett tiotal vindkraftverk men här har försvarsmakten gjort motstånd.

– De har inte accepterat att vi vill bygga där. Vi avvaktar därför, säger Dan Sandros.

Kommunstyrelsens ordförande, kommunchefen samt byggnadschefen i Lekebergs kommun har fått information om planerna. Den 22 mars får politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott information och Dan Sandros besöker kommunfullmäktige i Lekeberg för att berätta mer om företagets planer den 8 april.