Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 deltog i protestaktion

”Rädda Vättern”. Det ropade en av de cirka 200 personer som stod vid hamnen i Askersund igårkväll när protestaktionen, mot Försvarets planer på utökade skjutningar i Vättern, avslutades.

Klockan 19, igårkväll, ringde kyrkklockorna på 13 olika platser runt Vättern. Då startade protestaktionen mot Försvarets planer på att utöka flygövningarna och skjutningarna i Vättern.

På flera av orterna runt Vättern var det tända vedkasar igårkväll, så även i Askersunds hamn.

– Förr tände man vedkasar när man varslade om att det var fara. Vi tar upp det igen. Vi arbetar gemensamt för att rädda Vättern för all framtid. Många är beroende av Vättern som dricksvatten, säger Gunilla Högberg, från föreningen Aktion Rädda Vättern, ARV.

Under den dryga timmen som protestaktionen höll på så höll Kyrkoherde Helene Svensson från Askersunds församling och Per Eriksson, S, kommunstyrelsens ordförande, tal om Vätterns vatten.”.

Under aktionen fick de som ville skriva under en protestlista mot planerna för de utökade flygningarna och skjutningarna i Vättern.

Elisabeth Lennartsson berättade att hittills är det cirka 15 000 personer som har skrivit under namnlistorna. Namnlistorna skickas med jämna mellanrum till länsstyrelsen i Västra götaland, som handlägger ärendet om Försvarets planer.

Den 23 oktober kommer alla som är engagerade i ARV att träffas i Vadstena och göra en utvärdering av protestaktionen som pågick samtidigt på 13 platser runt hela Vättern.