Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 tolkar kan behövas i rättegång 

Mellan 100 och 200 tolkar kommer att delta i den cirka 30 dagar långa ATS Assistans-rättegången.

Rättegången startar den 25 mars och är en av de största på många år. Den beräknas ta omkring 30 dagar och först framåt midsommar kommer den att avslutas. Som jämförelse kan nämnas rättegången mot serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson som tog 11-12 dagar i anspråk.

Många av de inblandade, framför allt vittnen men även en del åtalade, behöver tolkhjälp.

– Fem eller sex språk är inblandade, säger Per Grevesmühl som ska döma i målet tillsammans med rådmannen Anders Forsbäck.

Så mycket som 100-200 tolkar kommer att engageras. Det stora antalet beror bland annat på att tolkarna har andra uppdrag och inte kan delta under hela rättegången. Dessutom har tingsrätten dubbelbokat tolkar eftersom det blir för jobbigt för dem att sitta av en hel rättegångsdag.

– Det här är den största tolkbeställning som tingsrätten någonsin gjort, säger Grevesmühl. Tolkförmedlingen har fått leta land och rike runt efter tolkar.

Har ni räknat på kostnaden för tolkarna?

– Nej, men många av dem ska ersättning för hotellkostnader och annat. Så kostnadsmässigt kommer det här målet totalt att dra betydande belopp, säger Per Grevesmühl.