Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

23-åringen vägrades hjälp

Familjen till den misstänka serievåldtäktsmannen har under flera år vädjat om psykiatrisk hjälp för honom – utan resultat. Det visar uppgifter till NA.

– De har sökt hjälp överallt. Samtidigt var det ingenting som indikerat att det var så illa att han skulle kunna begå det han är misstänkt för, berättar en mycket nära vän till 23-åringens familj.

Kvinnan har valt att anonymt berätta det hon vet om familjen. Hon gör det för att försöka skapa en bakgrund till det som skett - och för familjens skull.

– Det är en bra familj som inte har fått hjälp, säger kvinnan bestämt.

Det är inte bara en enstaka gång familjen sökt hjälp, utan väldigt många gånger och på flera olika ställen, enligt kvinnan. Redan tidigt i pojkens uppväxt noterades det att något inte stämde.

– Det har alltid varit så mycket krångel med honom och han har fått sådana extrema raseriutbrott, säger kvinnan.

I mellanstadieåldern sade sig den nu 23-årige mannen vara nazist. Ingen i pojkens familj har sådana sympatier och ingen kunde förstå varifrån han ens fått idén. Han ristade in hakkors på kroppen och skrek nazistiska slagord. Dragningen till nazismen tycks ha avtagit med åren men istället har han dragits mot våld och vapen.

– Bara det borde vara en varningsklocka nog. En arg tonåring som är intresserad av nazism och vapen, säger kvinnan, som är kritisk till att mannen inte fått vård.

De vuxna i 23-åringens familjen har enligt kvinnan försökt att få hjälp med pojken redan då han gick på mellanstadiet. Men varken hos socialen eller den barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen, BUP, fanns hjälp att få.

Sedan mannen blivit vuxen har hans anhöriga sökt sig till vuxenpsykiatrin för att få hjälp. Bland annat för ett misstänkt dataspelmissbruk. Men eftersom det inte fanns något som tydde på att mannen var farlig vare sig för sig själv eller andra, så kunde de inte de ingripa, då mannen själv inte ville medverka.

För att psykiatrin ska kunna gripa in så krävs ett LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. Bedömningen för att få ett sådant är mycket strikt.

Familjen har, enligt kvinnan, sedan 23-åringen blivit vuxen försökt uppmuntra honom att bli en självständig individ med jobb och eget boende, men detta har inte fungerat. Istället har mannen isolerat sig med onlinespel och olika internetforum som främsta samtalspartner.