Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

23 mars: Känner du nån Gerd eller Gerda att gratulera i dag?

 
Dagens namn
Visa alla artiklar

Gerd och Gerda är måhända inte de vanligaste namnen i almanackan, men en och annan finns säkert där ute att gratulera. För i dag den 23 mars är det alla Gerds och Gerdas namnsdag.

Annons

Gerd är ett nordiskt namn som stammar från ordet gård eller möjligen ett ord med den äldre betydelsen ’skydd, hägn’. Runt 21 000 personer bär namnet i Sverige, varav omkring 11 900 har det som tilltalsnamn. Dessutom heter drygt 100 personer Gärd (med den stavningen) i efternamn. Medelåldern för tilltalsnamnet är 74 år.

Gerda är en ombildning av namnet Gerd. Cirka 4 100 personer bär namnet, och av dessa är det omkring 1 200 som har det som tilltalsnamn. Medelåldern för tilltalsnamnet Gerda är 71 år.

I morgon, den 24 mars: Då har Gabriel och Rafael namnsdag.

Snart dags för namnsdag?

Har du ett namnsdagsbarn i din närhet, som du vill uppmärksamma? Det hela är kostnadsfritt, och det som behövs är en bild på namnsdagsbarnet – ihop med för- och efternamn, ålder, bostadsort, samt historien om varför valet föll just på detta namn. Mejla i god tid till [email protected] Namn på gång i almanackan är till exempel Emanuel, Jonas, Ester och William.