Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25-årigt ljud i Råsshallen som håller än idag

För att publikens idrottsupplevelse ska bli så bra som möjligt är det viktigt att de hör vad speakern säger. Hört bra har besökarna i Råsshallen gjort nu i 25 år, så gammal är nämligen ishallens ljudanläggning.

Bara för att en ljudutrustning har några år på nacken behöver det inte betyda att tekniken är uttjänt. Det gäller verkligen för den investering i ljud som Guldsmedshytte SK gjorde för 25 år sedan.

– Vi har fortfarande en otroligt bra ljudkvalitet. Vi får ofta beröm av besökande klubbar som säger det, att vilken otroligt fin ljudutrustning ni har, berättar Bo Kempegård.

– Vi är dessutom unika med att vi har monterat ljudet i stereo. Det är ovanligt i så här stora arenor som brukar ha mono, ofta med alla högtalare i mitten under taket riktade åt alla håll.

Det var 1989 som historien om ljudet i Råsshallen började. Den dåvarande anläggningen var kass, bara dåliga plast och plåthögtalare som Bo säger.

– Jag och Ove Nordin satt i en ishall i Karlskoga. Vi var där med GSK på kvalspel.

– Och vi resonerade kring det där med nytt ljud i Råsshallen, minns Ove.

Tanken var att själva bygga upp den ljudanläggning som de ville ha. Bo hade provbyggt ljud hemma tidigare. Ove är snickarkunning. Det skulle gå.

– Vi tog upp frågan på årsmötet och fick ja.

Ove, hans bror Per och deras pappa Lasse Nordin satte igång att bygga högtalarlådor. Efter ritningar som Bo fixat. Men det var många olika uppgifter som skulle lösas och det krävdes expertkunskaper. Det ordnade Bo.

– Jag kontaktade Anders Ahlström som var rektor på Storåskolan och frågade om han visste några elever som hade riktigt goda elektronikkunskaper. Jag fick tips om Tomas Broman och Per Andersson, två 17-åriga grabbar som kunde det där med elektronik.

Tomas fanns dessutom redan i klubben i juniorlaget som lagkapten och duon tog tag i elektroniken för ljud-bygget.

– Jag och Per var klasskompisar och vi satte igång. Bara att bygga slutstegen tog några 100 timmar, säger Tomas.

Fler duktiga förmågor involverades i det ideella arbetet för ett topp-ljud i Råsshallen. Åke Bergmark, Ronny Lundholm och Bengt Gustavsson byggde konstruktioner för att sätta upp högtalarna i ishallen med. Oiva Takalo säkerställde eldragningar.

Hösten 1989 invigdes ljudanläggningen. På tiden var det Bo som var klubbens speaker också.

– Åtta högtalare vända mot läktaren och två mot spelarbåsen. Publiken ska höra bäst, resonerar Bo.

Och 25 år för ljudet i Råsshallen är därmed avverkade. Och fler goda ljud- och sportupplevelser är att vänta i arenan de kommande åren, tack vare Bo och hans ljudbyggar-kompisar.

Mer om ljudet i Råsshallen

Budgeten för bygget var 20 000 kronor. Prislappen blev 21 000 kronor. Då fick GSK en ljudanläggning i stereo med högtalare med en mycket hög verkningsgrad.

På fredagen, i samband med GSK:s hemmamatch mot Hallstahammar, så uppmärksammades ljudanläggningens första 25 år lite extra. Bland annat bjöds det på ljudfrekvensprov ur anläggningen i periodpaus.

Fler som bör nämnas gällande ljudet i Råsshallen är Tobias Lundin och Jan-Erik Vidfelt.