Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25-åring åtalas för mordhot mot poliser: "Det är inte längre ni som jagar oss, nu är det vi som jagar er"

En 25-årig man åtalas för att ha mordhotat två poliser efter deras insatser i de västra delarna av Örebro.
"Din Sig Sauer kan inte göra någonting mot min 7.62", ska mannen ha hotat poliserna – samtidigt som hans vänner omringade dem.

Det var vid en polisinsats 14 oktober på Östra Vintergatan som 25-åringen och hans vänner ska ha omringat poliserna.

Mannen syfte med hoten ska enligt åtalet ha varit för att hindra polisen i deras pågående ingripande och framtida ingripanden, samt för att hämnas tidigare ingripanden.

"Det är inte längre ni som jagar oss, nu är det vi som jagar er, Vi kommer att jaga er och era familjer", ska mannen ha sagt till en av poliserna.

Mannen ska ha ställt sig, med händerna i fickorna, nära en av poliserna och sedan skrikit " Vi ska skjuta av er, ni kommer få smaka 7.62".

Åklagaren bedömer att brottet är grovt eftersom att hotet "påtagligt förstärkts genom anspelning på ett våldskapital och då gärningen varit av särskilt farlig art, eftersom den ytterst kan bli systemhotande eller annars kan påverka samhällets funktionssätt."

Jag är man och jag kan ta dig här och nu

Mannen ska även ha sagt hot som "du vet vem jag är, jag är man och jag kan ta dig här och nu" och "om det inte blir den här gången så kommer det bli en annan gång"

I samband med hoten har 25-åringen enligt åtalet även påpekat att en annan polis, som jobbat mycket i Vivalla, inte jobbar ute längre.

Polisen tog efter hoten beslut om särskild händelse, ett beslut som innebar att myndigheten gick upp i stab. Det i sin tur betyder att särskilda resurser och personer avsattes för att arbeta enbart med fallet.

Den 25-årige mannen åtalas även för att ha angripit en kriminalvårdare när han satt inlåst på Kumla den 19 januari. Mannen ska då ha skrikit uttalanden om att kriminalvårdaren "inte har larm och vaktstyrkor på utsidan, bara sirener".

Bevisningen i målet består av bland annat förhör med vittnen och filmmaterial från en polismans kroppskamera.

Mannen åtalas även för olovlig körning i två fall, ringa narkotikabrott och rattfylleri som ska ha skett i Vivalla i våras.

[+] För prenumeranter och plus-kunder: Polisen i förhör om mordhoten som 25-åringen misstänks för: "Snart kommer kniven, han säger ju att han kan ta mig"

Mer läsning:

Häktade 25-åringens tid på Kumla – misskötte sig gång på gång

Polishoten i Vivalla: Kriminell 25-åring häktad: "Två fall av grovt hot mot tjänsteman"

Poliser lever under hot efter insatser i Vivalla – Polischefen: "Vi måste visa att det inte är okej"

Tre och ett halvt års fängelse för skott i foten