Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

250 kronor - för att få öppna bankkonto

250 kronor. Så mycket skulle det kosta att bara undersöka om det var möjligt att få ett bankkonto.– Jag trodde inte det var sant, säger Annmari Lööf som hjälper nyanlända att komma in i samhället.

I går berättade NA att det blivit allt svårare för invandrare att få ett vanligt bankkonto. Arbetsförmedlingen vittnade om hur många tvingas anlita auktoriserade tolkar och ha med sig intyg på att de har en inkomst. Bankerna håller med om att problemet finns men att det inte bara gäller nyanlända, utan att nya hårdare bankregler gör det svårare för alla att öppna ett konto.

Annmari Lööf arbetar på ABF i Kopparberg och håller i kurser i samhällskunskap och svenska för nyanlända. Hon hjälper också till med olika praktiska saker som att skaffa bankkonto eller leta lägenhet.

– En man som nyligen fått uppehållstillstånd och personnummer var här. Jag rekommenderade honom att skaffa ett bankkonto och han gick till Handelsbanken här i Kopparberg. Där fick han veta att det kostade 250 kronor. Pengarna skulle gå till att göra en prövning. Mannen kom tillbaka till mig och jag trodde det måste ha blivit något missförstånd.

Annmari och mannen gick tillsammans till banken i torsdags och där fick de samma besked. Mannen var tvungen att betala 250 kronor innan de ens började titta på hans ärende. Om han sen inte skulle få ett bankkonto fick han inte pengarna tillbaka.

– Banktjänstemannen på Handelsbanken rekommenderade honom att gå till Ica-banken i stället, och det känns ju väldigt konstigt, säger Annmari Lööf.

På Handelsbanken i Kopparberg vill kontorschef Lena Ragnarsson Vöks inte kommentera händelsen. Hon hänvisar till banksekretessen och svarar bara i ett mejl:

”Huvudregeln är att det inte kostar något att öppna ett inlåningskonto i Handelsbanken. I vissa bankärenden kan det dock förekomma att banken belastar kunden med avgifter på grund av att banken av olika anledningar behöver ta in extern information som är förenad med en kostnad för banken.”

Vilken extern information det är vill hon inte svara på. På Handelsbankens kundtjänst svarar man att det inte kostar något att öppna ett bankkonto. Inte heller kreditprövning ska kosta något.

Ulf Rydstedt är jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå. Han bekräftar att det blivit svårare för vissa grupper, som nyanlända och hemlösa, att öppna ett bankonto, trots att man i Sverige har laglig rätt att få ett konto i en bank.

– Ja, det här är ett problem och det här är något som vi också har tagit upp i vår verksamhetsberättelse, säger han. Jag tycker att myndigheterna har all anledning att lyfta den här frågan.