Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

26 miljoner försvinneri ett nafs

Socialnämndens underskott för 2009 blev 26 miljoner kronor. Inget av det kommer att belasta årets budget enligt ett förslag från kommunens ekonomichef.

Att socialnämnden skulle få svårt att hålla sin budget förra året var ingen nyhet för ekonomerna på stadshuset – däremot att underskottet skulle bli så stort. I slutet av oktober låg prognosen på minus 13 miljoner kronor, men det blev till slut 26 miljoner.

Enligt kommunens principer ska varje nämnd ta med sig såväl underskott som överskott in i nästa budgetår. Men ...

– Vi får vara realister. Vi tror inte att socialnämnden kan hämta hem det här, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson, (S) och tillägger att socialnämnden, även utan att belastas av förra årets underskott, säkerligen kommer att ha fullt upp med klara årets budget.

Därmed ansluter han sig till det förslag som kommunens ekonomichef lagt: Socialnämndens underskott ska belasta kommunens bokslut.

Omdisponeringar

Det formella beslutet tas av kommunfullmäktige i mars, då det ska beslutas om omdisponeringar i budgeten med anledning av bokslutet för 2009.

Men att det blir så är redan klart eftersom Socialdemokraterna med egen majoritet i fullmäktige har beslutat sig för att stödja förslaget.

– Men vi har också sagt att vi måste ha bra motiveringar till varför det har blivit så här, säger Lennart Eriksson.

Även från oppositionen är man inne på att det inte är möjligt att låta socialen bära sitt eget underskott.

– Månadsrapporten för januari visar att socialnämnden fortsatt har svårt att hålla budget och då är det inte rimligt att de tar med sig underskottet från förra året, säger Maria Haglund, moderat oppositionsråd.

Underskottet ligger helt och hållet på individ- och familjeomsorgen: det rör ökat försörjningsstöd, kostnad för placeringar för missbrukare och utsatta barn och unga.