Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

28-årige Anders ska forska på Antarktis

Han är bara 28 år och redan doktor i biologi. Igår åkte Anders Torstensson från Kumla till Antarktis på sin femte polarexpedition. – Det är väldigt vackra naturupplevelser, säger han om resorna till både syd- och nordpolen.

Annons
Kyliga. – Det är runt noll grader i vattnet så det blev inget långt fotbad, säger Anders Torstensson om hans och kollegan Angela Wulffs dopp på hans senaste resa till Antarktis. Foto: Katharina Zacher

På Alléskolans naturprogram väcktes Anders Torstenssons intresse för biologi.

– Det var det som ledde till att jag började studera på institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, säger han.

I tisdags eftermiddag åkte han för femte gången iväg på en polarexpedition.

Tre månader ska Anders spendera på den tysk/argentinska basen King George Island på Antarktis.

– Jag ska studera effekten av klimatförändringarna på bottenlevande mikroorganismer, säger Anders som nyligen disputerade med sin doktorsavhandling om islevande mikroorganismer.

– Det jag gör nu är en fortsättning på den forskningen. Ofta fortsätter man forska inom samma område eftersom man redan är så pass väl påläst, det finns dessutom mycket kvar att göra här.

Anders förklarar att mikroorganismer till exempel är alger och bakterier, vilka är otroligt viktiga för polarekosystemen då de producerar hälften av all syrgas.

– Eftersom det är permafrost på land så finns det inga träd, men små djur äter algerna och sedan äter större djur de små djuren. På det sättet blir mikroorganismerna basen i näringskedjan.

Anders reser tillsammans med en kollega från Göteborgs universitet och väl på plats delar han basen med ytterligare 50-60 forskare.

– Även om det är väldigt vackert där kan de här resorna också vara ganska påfrestande eftersom man blir så isolerad, säger han.

Just den här gången får Anders fira både jul och nyår på King George Island.

– Till slut brukar man bli som en enda stor familj. Men jag kommer sakna julmaten, vanligtvis åker jag hem till morsan och farsan i Hällabrottet över jul. Det är lite synd att man missar det i år.

Själv är han vegetarian vilket försvårar livet på en expedition då det inte finns tillgång till några färska råvaror.

– Det blir mycket ris och konserverade grönsaker.

De jobbar nästan konstant under resorna men Anders berättar att det finns en biosalong och ett gym på basen.

– Och på kvällarna spelas det ganska mycket kort.

Fast allra störst avtryck gör kanske djurlivet de får uppleva på expeditionerna.

– Det är pingviner nästan överallt. De är inte vana vid människor och har ingen anpassning att vara rädda för oss, säger Anders och berättar att de är så nyfikna att de ibland är i vägen.

– Det är väldigt skönt att vara på Antarktis istället för på Arktis, där måste man alltid ha med sig någon som står på vakt med gevär utifall det kommer en isbjörn.

Arbetsprocessen. Här fotar marinbiologen från Kumla själv en provtagning i experimentkammare.Foto: Anders Torstensson
Annons