Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

28-åringen frias för våldtäktsförsöket mot flicka vid Oskarstorget

 
Våldtäktsförsöket vid Oskarstorget
Visa alla artiklar

På fredagen meddelades domen i målet gällande våldtäktsförsöket vid Oskarstorget. Den 28-årige mannen som misstänkts har hela tiden nekat till anklagelserna och frias nu för försök till grov våldtäkt mot barn.

Annons

Den 26 juli förra året, tidigt på morgonen, inträffade överfallet mot den unga flickan vid Oskarstorget.

Åklagare Louise Helleday hade yrkat på fyra års fängelse och skadestånd till flickan på 175 000 kronor. Helleday har bedömt brottet som grovt, eftersom det enligt henne bara var tillfälligheter som gjorde att våldtäkten inte fullbordades.

Tingsrätten bedömer att händelsen som åklagaren har beskrivit har inträffat men man anser inte att det är ställt bortom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till det aktuella brottet.

Flickans vittnesuppgifter ses som sammanhängande och detaljerade. Även flera andra vittnesuppgifter anses ge stöd åt flickans berättelse. Det rättsmedicinska utlåtandet gällande flickan ger också starkt stöd till hennes uppgifter.

Tingsrätten anser att åklagaren presenterat omfattande bevisning. Dels vittnesuppgifter och utpekanden, men man framhåller att utpekanden ska värderas med stor försiktighet.

Flickan har pekat ut 28-åringen vid en konfrontation men hon ska också ha visat intresse för några andra av personerna vid samma tillfälle. Detta i kombination med att det enligt tingsrätten är svårt att vid ett snabbt överfall behålla exakta minnesbilder av ansiktsdrag och liknande, gör att utpekandet har ett lågt bevisvärde.

Flickan har också i förhör berättat att hon bitit mannen som överfallit henne i fingret. När 28-åringen undersöktes av läkare två dagar efter händelsen hade han inga skador på händerna enligt läkaren. Detta talar också enligt tingsrätten mot flickans utpekande av 28-åringen som gärningsman.

Ytterligare bevisning i form av fibrer från mannens jacka på flickans tröja har också presenterats av åklagaren. Tingsrätten har bedömt att det inte går att utesluta att dessa fibrer har kommit någon annanstans ifrån och inte från mannens jacka. Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) som analyserat fibrerna går det inte att med säkerhet säga att just de två plaggen har varit i kontakt med varandra. Fibrerna skulle kunna komma från mannens jacka eller från ett plagg som har färgats på samma sätt som jackan.

Tingsrättens totala bedömning är att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till brottet och han frias därför.

Läs mer:

[+] Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för 28-åringen som misstänks för våldtäktsförsöket vid Oskarstorget

[+] Rättegången om våldtäktsförsöket vid Oskarstorget har startat: 28-åringen förnekar brott

[+] Vittnen pekade ut misstänkte våldtäktsmannen på Oskarstorget: "Ovanlig metod"