Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 frågor till förskolepedagogen

"Min son gråter när jag lämnar på dagis, vad ska jag göra?" undrar en orolig mamma. Familjelivs förskolepedagog svarar på det och två andra vanliga frågor.

Inger Alteryd har jobbat som förskolepedagog i över tjugo år och har tre egna barn. Hon svarar på frågor om förskola och förskolebarn på Familjeliv.se och här delar hon med sig av sina svar på tre vanliga frågor.

Min son gråter när vi lämnar - går det över?

Jag har en son på nästan 1,5 år som precis har börjat på dagis. Vi var med honom under inskolningen och det gick bra. De första dagarna efter inskolningen gick det bra att lämna honom, men nu gråter han jättemycket när han förstår att vi kommer lämna honom. Han har även börjat bli ledsen på morgonen när jag går hemifrån tidigare för att gå till jobbet.

På dagis äter, sover och leker han rätt bra under dagen. Men är det här gråtandet vid lämningen något som går över eller hur ska vi göra?

/Greta

SVAR:

Jag förstår att det är jobbigt att ditt barn gråter. Mitt första gjorde likadant i den åldern. Barnet har förstått att det ska bli lämnat och upplever en separation. Det är viktigt att få göra det och att pedagogerna får möjlighet att trösta och bilda band mellan barnet och sig.

Försök lämna till en och samma pedagog så här i början och utöka sedan med övriga pedagoger. Om du är orolig, ring efter 20 minuter och se hur det går. Lita på pedagogerna. Om du är trygg blir ditt barn tryggt. Om du känner oro, känner ditt barn oro, det "smittar" till ditt barn.

Försök att göra lämningarna effektiva och tydliga. Stanna inte längre än nödvändigt. Har du gått till förskolan med ditt barn ska du lämna det. Hämta hellre tidigare. Ta aldrig med ditt barn hem på morgonen om det gråter. Då visar du att det lönar sig att gråta vilket kan göra att det tar längre tid att vänja sig. Om barnet är i din famn, försök att få det att själv gå in. Vi som jobbar på förskola upplever att barnet blir självständigare av det.

/Inger Alteryd

Inköp inför förskolestart?

Jag har en son som är 1,5 år snart och ska börja på förskolan i april. Det jag undrar är vad jag behöver inhandla inför starten?

/Zara

SVAR:

Skaffa gärna praktiska och bekväma kläder, som mjukisbyxor med resår i midjan. Det stimulerar självständigheten hos barnet, till exempel att ta av och ta på sig själv efter vilan. Andra saker som behövs är: tofflor, stövlar och galonkläder, bra vårskor/kängor och en liten ryggsäck med avbärarbälte ifall de har utflykter. Sist men inte minst märkband eller märkpenna! Lycka till som förskoleförälder!

/Inger Alteryd

Bra för barnen med ett längre uppehåll från förskolan?

Min man vill ta ut föräldraledighet och det betyder att våra barn skulle vara borta från förskolan i fem månader. Den stora är 3 år och yngsta 1½ år. Kan det påverka barnen negativt att vara borta från verksamheten och sina vänner så länge?

/MammaLotta

SVAR:

Om barnens far vill vara med dem i fem månader tycker jag du ska ge honom och barnen den chansen. Barnen är ganska små, åtminstone det ena, så förskolan kommer de att hinna med ändå. Kontrollera bara hur ni gör med platsen. Ni behöver antagligen betala för att inte mista den. Räkna med ny inskolning när det är dags att börja igen!

/Inger Alteryd

Ställ din egen fråga till Inger.

Diskutera barnomsorg med andra föräldrar!