Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 olika skalor för temperatur

Artikel 298 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

När Anders Celsius på 1730-talet började grubbla över problemet med temperaturmätningar, fanns ett trettiotal olika skalor i Europa.

Annons

Vattnets fryspunkt var en vanlig referenspunkt, men även temperaturen hos en frisk människa och temperaturen i en djup källare användes. Efter noggranna undersökningar kom Celsius fram till att vattnets kok- respektive fryspunkt var de lämpligaste fixpunkterna, men han valde en omvänd skala, dvs han förlade nollpunkten vid kokpunkten och 100-gradersnivån vid fryspunkten.

Det var först efter hans död som skalan vändes "rätt", eller på det sätt vi är vana att se den. Av vem? Många källor påstår att det var självaste Carl von Linné som utförde denna bravad, men det tycks inte finnas några verkliga belägg för det. Andra vill ge äran åt vetenskapsakademins instrumentmakare Daniel Ekström.

Professor emeritus Olof Beckman i Uppsala anser att vändningen tedde sig naturlig för många och att det nu i efterhand svårligen går att utse en enskild person. Det hindrar inte vissa från att försöka. För några år sedan kunde man på den franska vädertjänstens hemsida läsa att skalan vändes av… en fransman! Nämligen en viss Jean-Pierre Christin från Lyon. Om läsarna känner till fler påstådda termometervändare får ni gärna höra av er.

Annons