Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

31 flyktingbarn försvunna i länet

Just nu är 31 ensamkommande flyktingbarn anmälda försvunna i länet. Det är ungdomar som avvikit från familjehem eller HVB-hem och som inget vet vart de har tagit vägen.

Annons

I år har 41 ensamkommande ungdomar under 18 år anmälts försvunna hos polisen i Örebro län. Tio av dem har kommit tillbaka igen men 31 är fortfarande spårlöst borta. De flesta är i åldern 15-17 år och det finns både pojkar och flickor som har försvunnit.

Försvinnandet har främst anmälts av de asylsökande barnens gode män men också HVB-hem och familjehem har anmält att deras ungdomar har försvunnit.

Men var de tar vägen är det ingen som riktigt vet.

– Det är inget brott att försvinna och de flesta sticker frivilligt, säger Jonas Rydén, chef för polisens utredningsenhet i Örebro. Kanske har man tagit sig till en annan stad eller ett annat land. Vissa kan hamna i kriminalitet.

Vad gör ni för att hitta dem igen?

– Om en ensamkommande flykting har lämnat frivilligt, då blir det bara en registrering. Men om det finns misstankar om att personen far illa då blir det en större apparat och mer utredningsresurser kopplas på.

Migrationsverket har under hösten uppmärksammat att allt fler ensamkommande barn försvinner. Man räknar med att i landet har cirka 160 asylsökande barn avvikit.