Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

31 miljoner i skuld och avhysning av grävling

Mats Göransson försökte i det längsta att förhala sin personliga konkurs. En enveten tingsrätt lyckades dock till sist få honom till tingshuset i Örebro. Det gick med personlig delgivning i Luxemburg samt upprepade hot om polis och häktning.

Därmed kunde till sist edgångssammanträdet hållas den 29 oktober förra året och ett viktigt steg mot en slutredovisning av konkursen togs.

Det handlar om en konkurs med stora pengar inblandade. Enligt bouppteckningen är bristen drygt 31 miljoner kronor. Största smällen får Handelsbanken ta med 21,8 miljoner i oprioriterade skulder.

Till skogs

Det finns också en del pikanta inslag i konkursen. Till exempel en begäran hos miljkökontoret på Hammarö kommun om en inspektion. Det gäller skicket på en Göransson-fastighet där en grävling tagit sig in och bosatt sig.

Fastigheten är en villa på Lövnäs i Hammarö kommun som Mats Göransson köpte 2003. Huset stod tomt med påföljd att en grävling flyttade in där.

Uppmärksamheten runt huset fick dock konsekvenser eller som man senare uttrycker sig i den verkställda rapporten från kommunen.

”Grävlingen avflyttade frivilligt, sannolikt till mer skoglig miljö”.

Lån i två banker

Huset på Hammarö är av central betydelse i Göranssons konkurs. Det är nämligen i princip det enda av värde som ger de båda förlorande bankerna några pengar tillbaka. Huset har nu sålts för 3,5 miljoner och pengarna fördelas i huvudsak mellan Swedbank och Handelsbanken.

Till historien hör också att Göransson tog lån med fastigheten som säkerhet i båda bankerna. Först i Swedbank och sedan i Handelsbanken. Fastigheten belånades högt över sitt värde.

Andra fastigheter som cirkulerat i konkursen är Örnen 1 (Christineborg) i Karlskoga och Ringduvan 4 (den förorenade tomten vid Centralplan).

Taxeringsvärdet från de två fastigheterna uppges till cirka 3,6 miljoner. Några tillgångar från försäljningen av Christineborg eller innehavet av Ringduvan redovisas dock inte.

I det senare fallet har det sin förklaring i att tomten är värdelös på grund av att den är miljöförorenad och måste saneras. Några pengar till sanering finns inte enligt konkursförvaltaren som vill lämna över ansvaret på kommunen för en symbolisk summa.

Mats Göransson bestred konkursen så länge det gick. Överklagade till såväl Göta hovrätt som till Högsta domstolen utan resultat.

Nonchalerades

Han har också varit svår att få fatt på, men tingsrätten lyckades till sist få kontakt via personlig delgivning på hans adress i Luxemburg .

Ett stort antal kallelser till edgångssammanträden nonchalerades också. Göransson infann sig inte och tonläget stegrades i kallelserna till fet och understruken text:

”Den som undandrar sig sina skyldigheter kan bli hämtad av polis eller häktad”.

Den 23 oktober, sex dagar innan det femte försöket att få till stånd ett edgångssammanträde hör Göransson av sig med ett brev:

”Jag kommer att närvara vid detta sammanträde. Med vänlig hälsning. Mats Göransson”

Till sist infinner sig alltså Göransson i rätten den 29 oktober där han direkt bestrider flera av de skulder som läggs honom till last.

Som sin egen

Bland annat hävdar han att de stora skulderna till Handelsbanken i huvudsak ska bäras av hans bolag och inte av honom själv personligen.

Enligt rätten har han dock genom så kallad proprieborgen tecknat skulden som sin egen. När bolagen gick i konkurs ådrog han sig de stora skulderna på det personliga planet.

Det finns många förlorare när det gäller Mats Göranssons affärer. Konkursförvaltaren Lennart Lefverström har haft en svår uppgift att reda ut alla omständigheter. Inte ens via Göranssons advokat Leif Nauclér har han lyckats få kontakt med Göransson.

I förvaltningsrapporten skriver Lefverström att ”Göransson är boende på okänd ort utomlands, troligen i Luxemburg”. Detta trots att tingsrätten fått fatt på Göransson via delgivning på adressen Rue Mathias Tresch 22 i Luxemburg. Har inte konkursförvaltaren haft tillgång till den adressen?

Flera lottlösa

Definitivt borde man ha kunnat fastställa Göranssons adress i samband med edgångssammanträdet i oktober där han själv medverkade. Inte minst viktigt med tanke på de pågående utredningarna av ett antal bolagskonkurser och det faktum att han varit efterlyst av polisen i samband med misstankar om miljöbrott i Karlskoga.

I hans personliga konkurs är det nu, förutom de båda bankerna, flera lottlösa fordringsägare.

Här finns till exempel ett bolag i Göteborg som Göransson är skyldig 3,4 miljoner. Här hävdar Göransson att det handlar om reverser som kvittats mot aktier i hans bolag. Eftersom Göteborgsföretaget inte är en prioriterad fordringsägare får man sätta upp skulden på förlustkontot.

Bland övriga oprioriterade fordringsägare som alltså inte får några pengar, finns bland annat Dalakraft, Fortum, Karlskoga Energi och Miljö, Skatteverket och Hammarö kommun.

Inga brottsmisstankar

Trots minimal kontakt mellan Mats Göransson och konkursförvaltaren kan den senare intyga att det i dagsläget inte finns några brottsmisstankar.

”Efterforskningar av eventuell brottslighet har ägt rum. Inga iakttagelser har dock gjorts som aktualiserar brottsmisstankar eller fråga om näringsförbud”, skriver Lennart Lefverström avslutningsvis.